21
Fotocredits: NL boeren in Brussel 16 april, Agractie

Flash VoedselketenVerrechtsend Europa houdt niet van Nederlandse boeren

Onze boeren gingen - ver na hun Europese collega's - dinsdag 16 april ook naar Brussel voor hun geheel Nederlandse probleem: ze willen de derogatie terug. Dat wordt niks, zegt demissionair minister Adema. Maar net als de nieuwe boerenbaas Ger Koopmans gelooft de Nederlandse delegatie er wel in.

Rutger Castricum houdt doorgaans wel van een rechts geintje, maar blijkt er - net als Adema - ook totaal niet in te geloven. Met een verrechtsend Europa zijn namelijk juist de Nederlandse boeren het haasje. Dat komt omdat wij een dikke dertig jaar in Brussel voor elkaar wisten te krijgen dat we meer mest op land mochten brengen om er ook meer dan onze buren vanaf te halen, die dat niet mochten. Het product daarvan brachten we echter wel op hun markten en beconcurreerde hun boeren.
Daar houdt rechts niet van; rechts houdt van product uit eigen kamp. Nederlands rechts heeft daar duidelijk nog te weinig over nagedacht.

Kijk naar de reportage van Castricum in Brussel en Den Haag.

Adema herhaalde woensdag dat de Europese Commissie echt geen ruimte laat voor derogatie en dat de boeren die naar Brussel gingen zich op een aantal fronten vergisten in de hoop waarmee ze vertrokken en weer naar huis reden.

NPO - De Hofbar | NPO Start, 18 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #21
  • 19 mei '24
  • 9:46

De Telegraaf pikte gisteren de verbijstering van GL/PvdA op over het 10 dagen geleden op Politico verschenen bericht over de Italiaanse landbouwminister Francesco Lollobrigida. De laatste betichtte zijn voornaamgenoot Timmermans van een VOC-complot tegen de rest van de EU-landen.

De Telegraaf citeert Lollobrigida: Als ik Nederlander was, zou ik nadenken over mijn geschiedenis en zou ik zeggen: ’Ik ben een klein land. Als ik regels maak die zo rigide zijn dat ze de Europese productie terugbrengen tot wat het was in de periode 1600, zou Europa dan geen buitenlandse goederen moeten importeren om zijn mensen te voeden? En misschien komen ze via mijn havens aan zoals ze ooit deden en misschien kan ik een economische kracht herbouwen die ik niet alleen met de kracht van mijn land kan opbouwen. Als je voedselproductie binnen de EU vermindert, wordt het voedsel voor Europa via Rotterdam geïmporteerd. Dat is wat gebeurde in de periode 1600 tot 1750, toen Nederland een imperium werd met de Vereenigde Oostindische Compagnie. Ik denk niet dat Timmermans gek is. Ik denk dat hij koelbloedig rekende in het belang van Nederland en niet in het belang van Europa.

Het verhaal is natuurlijk flauwekul, maar laat precies zien op welke onderbuikgevoelens jegens Nederlandse boeren bestaan. We hebben de havens en de intensieve landbouw om het de rest van de EU lastig te maken. Op die onderbuikgevoelens speelt de Italiaanse minister in. Reken er maar op dat diezelfde gevoelens in Frankrijk bestaan en mogelijk ook in Duitsland. In Oost-Europa bestaan ze ook.

Ons aankomende rechtse boerenbeleid heeft er - vermoed ik - nog nauwelijks een idee van.

Lollobrigida gek? Hij weet precies wat hij aanzet.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #20
  • 20 apr '24
  • 14:41

René, ik weet niet wat een geappelreviewd rapport is, maar als je het artikel bedoelt waar Herman naar verwijst dan zou ik de conclusie daarin maar eens lezen.

René de jong
René de jong Melkveehouderij & Makelaardij
  • #19
  • 20 apr '24
  • 13:38

Het is dus naast framing ('fraude') dus ook nog verwarring zaaien en een geappelreviewd rapport in twijfel trekken, je kunt zo bij LNV aan de slag Frans.

Is het omdat JC opdracht heeft gegeven voor dit onderzoek of zijn er nog 'betere' argumenten.....

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #18
  • 20 apr '24
  • 12:59

Bij Frans' #15, zie wat Herman daarover zelf op Foodlog recent zei.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #17
  • 20 apr '24
  • 12:42

Piet #16 . Die aan organische stof gebonden N komt na verloop van tijd vrij, pakweg de helft het eerste jaar en de andere helft pas volledig na mogelijk tientallen jaren. Daarom zijn ook lang durende proeven nodig om conclusies over het vrijkomen en het lot ervan te kunnen trekken (opname gewas, uitspoeling, denitrificatie).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.