21
Fotocredits: NL boeren in Brussel 16 april, Agractie

Flash VoedselketenVerrechtsend Europa houdt niet van Nederlandse boeren

Onze boeren gingen - ver na hun Europese collega's - dinsdag 16 april ook naar Brussel voor hun geheel Nederlandse probleem: ze willen de derogatie terug. Dat wordt niks, zegt demissionair minister Adema. Maar net als de nieuwe boerenbaas Ger Koopmans gelooft de Nederlandse delegatie er wel in.

Rutger Castricum houdt doorgaans wel van een rechts geintje, maar blijkt er - net als Adema - ook totaal niet in te geloven. Met een verrechtsend Europa zijn namelijk juist de Nederlandse boeren het haasje. Dat komt omdat wij een dikke dertig jaar in Brussel voor elkaar wisten te krijgen dat we meer mest op land mochten brengen om er ook meer dan onze buren vanaf te halen, die dat niet mochten. Het product daarvan brachten we echter wel op hun markten en beconcurreerde hun boeren.
Daar houdt rechts niet van; rechts houdt van product uit eigen kamp. Nederlands rechts heeft daar duidelijk nog te weinig over nagedacht.

Kijk naar de reportage van Castricum in Brussel en Den Haag.

Adema herhaalde woensdag dat de Europese Commissie echt geen ruimte laat voor derogatie en dat de boeren die naar Brussel gingen zich op een aantal fronten vergisten in de hoop waarmee ze vertrokken en weer naar huis reden.

NPO - De Hofbar | NPO Start, 18 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
  • #1
  • 18 apr '24
  • 10:41

Klimatologisch is het verantwoord dat Nederland een derogatie heeft. Veel regen maakt dat mogelijk. Wat klimaat betreft heeft Nederland al een uitzonderlijke positie ten opzichte van andere EU landen. Wanneer je de bemestingsnorm van 170 kg stikstof uit dierlijke mest voor alle EU landen gelijk stelt, dan ga je er van uit dat in ieder EU land dezelfde klimatologische omstandigheden heersen. En als rond derogatie dezelfde klimatologische omstandigheden het uitgangspunt is, dan leef je op een ander planeet.
Ergo, dan sta je niet met eigen benen op eigen grond.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 18 apr '24
  • 10:48

"Wanneer je de bemestingsnorm van 170 kg stikstof uit dierlijke mest voor alle EU landen gelijk stelt, dan ga je er van uit dat in ieder EU land dezelfde klimatologische omstandigheden heersen."
Is dat zo? Zou inderdaad vreemd zijn.
#1 Piet, wat heb jij te zeggen op het 'rechtse argument' hierboven? Rechtsdenkend Europa blieft het niet dat Nl-boeren werden/worden (?) voorgetrokken met hun Nl-derogatie, omdat ze dan teveel concurreren met de niet-derogatie EU-boeren.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
  • #3
  • 18 apr '24
  • 14:03

Frank, concurrentie op basis van wel of geen derogatie is kul. Want dan is er ook concurrentie tussen Nl met steenloze landbouwgrond en EU landen met wél stenen in landbouwgrond. Klimatologische en geologische omstandigheden hebben invloed op de concurrentie positie van EU boeren. De wet Egalim is alleen van toepassing voor Frankrijk en niet voor Nederland. Ook wanneer je ver of dichtbij een haven boer bent heeft invloed op de concurrentiepositie van een EU boer. Om te kunnen zeggen dat er concurrentie is tussen EU boeren moet alles onder dezelfde noemer worden gebracht en moeten alle klimatologische, geologische en nationale landbouwpolitieke omstandigheden buiten beschouwing worden gelaten. Beide, Links of Rechts doen dat. Een kromme benadering van concurrentie tussen EU boeren die niet spoort met de landbouwpraktijk.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #4
  • 18 apr '24
  • 14:09

Als het met de Putinkaart niet lukt om de rechtse bedreiging te beteugelen kunnen we iig dat rechtse boerenvolkje nog wel uit elkaar proberen te spelen. Alle beetjes helpen nietwaar?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 19 apr '24
  • 9:13

Ik vermoed dat Bennie Stevelink de spijker op z'n kop slaat. Zie wat hij zegt op X: "Ik vermoed dat we in Brussel alleen kans maken op enige vorm van derogatie als we een zoenoffer brengen en niet door met de vuist op tafel te slaan.
Dat offer moet bestaan uit een substantiële inkrimping van de veestapel met een strak tijdspad en grondgebondenheid."

Dapper van Iris Bouwers dat ze eergisteravond als CDA-kandidaat voor het Europese Parlement LTO tegensprak door te zeggen dat Ger Koopmans geen valse hoop moet creëren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.