‘Duurzaam’ voor de aarde. Junkfood voor haar bewoners. Kassa voor de industrie.
Aviko wil voor elk product een volledig plantaardig alternatief ontwikkelen. 'Maar Aviko produceert toch aardappels? Die zijn toch al plantaardig?', denk je misschien. Nee, dit gaat om de kaas en room die in de aardappelspecialiteiten van het merk zitten, zoals in de gratins of de kaasnuggets.
Het eerste product dat Aviko aanpakt is de Chili Cheddar Cheese Nugget. In de plantaardige versie is de zuivel vervangen door aardappelkaas. De doelstelling van het bedrijf is om in 2025 een plantaardig alternatief te hebben in elke categorie van hun producten.
Het zal iets zijn waar we in de komende jaren meer van zullen zien: producenten ontwikkelen namaakversies van het dierlijke ingrediënt en stoppen die in hun product. Ondanks negatieve geluiden in de media over (ultra)processed foods, staan Nederlandse consumenten daar volgens Proveg voor open. Bij tests met consumentenpanels scoorden de smaak en het mondgevoel van de echte en de nagemaakte beide nuggets in ieder geval even hoog.
Aardappelkaas?????????????? Is het niet mogelijk om op zijn minst 'kaas' van plantaardige melk te maken? Niet dat ik het dan zou eten hoor, maar van aardappels???
Ik maak mijn ovenschotel wel zelf met echt aardappels en echte kaas.....
Ik mag hopen dat de Aviko aardappelen plantaardig zijn, anders kookt de planeet nog sneller over dan de pieper in het gemeen.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.