Dan zaten de hersenen van mensen toen obesitas nog een zeldzaamheid was zeker heel anders in elkaar? Zijn de hersens dan in 50 jaar opeens razendsnel geëvolueerd? Junkfood, suiker en linolzuur overdaad was toen een zeldzaamheid trouwens.
Niet zeldzaam was dat iedereen per trapfiets zijn eigen trommeltje met bruine boterhammen en een (sinaas)appel mee naar school of werk nam en dit nuttigde onder begeleiding van een halfje melk/karnemelk.
Teveel en te vaak ultra geraffineerd ‘voedsel’ zoals witbrood, crackers, chips, kristalsuiker, HFCS, zetmeel, frisdrank, ijsjes, vruchtensappen, puddingtoetjes, donuts, liga’s, pizza’s, kaasbroodjes brengen het lichaam ernstige schade toe.
Maar weinigen zijn zich ervan bewust dat het hormoon LEPTINE een voorname rol speelt bij de ontwikkeling van obesitas. Het wordt geproduceerd door de vetcellen en is even belangrijk als insuline bij het bepalen van de kansen om diabetes-2 of verschillende andere chronische ziekten te krijgen. Leptine is ook de regelaar van hoeveel je eet en hoeveel vet je verbrandt. Leptine resistentie in het bijzonder zet het lichaam aan tot de productie en het maar niet weg willen gaan van visceraal vet rond de middel.
Leptine resistent worden is kinderlijk eenvoudig en dat doe je ongeveer zo:
Eet lekker veel HFCS, alle andere suikers, Ω-6 vetten ipv VV, geraffineerde graanproducten, mais- en potato chips. En vergeet vooral Koning Alcohol niet (wordt volautomatisch omgezet in suiker).
Dit zoete brouwsel metaboliseert tot vet en koekt vast in je vetcellen. Dit proces creeërt op zijn beurt een stijging van leptine. Op den duur ontstaat leptine resistentie. Ongeveer zoals het lichaam insuline resistent wordt.
Eenmaal leptine resistent geworden luisteren de HERSENEN niet langer naar de signalen om te stoppen met eten en vet te verbranden. Als resultaat gier je om meer snacks, koek en snoep, en blijft je lichaam – ook als je al meer dan genoeg hebt gehad – vet opslaan.
Als het lichaam deze overdaad structureel opslaat, krijg je hoge bloeddruk, hoog cholesterol, vaataandoeningen, atherosclerose en een verhoogde dikte van de hartwanden. Ook stuw je de zorgkosten, dus ook mijn ziektekostenpremie, nog verder omhoog. Dat vind ik nog wel het ergste eigenlijk nu ik daar over nadenk.
Dit zet je mogelijk weer op het juiste spoor:
Ruil al dit geraffineerde ‘voedsel’ (inclusief FF) in voor niet door voedseltechnologen verpest echt eten met een flink aandeel RAUWE of kort gekookte groenten waar kanker een bloedhekel aan heeft. Koken vernietigt veel van de waardevolle voedingsstoffen waarvan er so-wie-so al minder dan vroeger in de hedendaagse – ook verse – zelfbereide kost zit.
Nog zoiets: het schijnt dat chronisch slaaptekort het niveau van de peptide GHRELINE ook omhoog stuwt, waardoor je onnodig honger krijgt. Insuline speelt ook een rol bij de ghreline productie. Bij insuline resistentie blijft ghreline niveau zelfs na een maaltijd verhoogd — gevolg chronische trek in vooral koolhydraten, buitensporige voedselinname en ongewenste gewichtstoename.
Wat extra vervelend is is dat obesitas naast gezondheid Het Klimaatplan ook nog eens danig in de weg zit.
Er zijn berekeningen gemaakt van de extra uitstoot van broeikasgassen (kooldioxide, methaan en lachgas) door het verhoogde oxidatieve metabolisme, de verhoogde voedselproductie en
-consumptie en de toegenomen brandstof die wordt gebruikt om het grotere lichaamsgewicht van mensen met obesitas te vervoeren.
In vergelijking met een persoon met een normaal gewicht, ontdekten onderzoekers dat iemand met obesitas 81 kg/j extra kooldioxide uitstoot produceert door een hoger metabolisme, een extra
593 kg/j aan kooldioxide uitstoot door een groter voedsel- en drankverbruik en een extra 476 kg/j aan kooldioxide uitstoot door auto- en luchtvervoer. Over het algemeen wordt obesitas geassocieerd met ongeveer 20 procent hogere uitstoot aan broeikasgassen in vergelijking met mensen met een normaal gewicht. Heb je dat ook nog.