32
Fotocredits: 'Rinder auf Spaltenboden', Christian Heindel, via Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Flash VoedselketenBoeren overtreden stikstofnorm door nieuw rapport WUR

De hoop van boeren was gevestigd op technologie: met de juiste innovatieve technieken in hun stallen zouden ze uit de stikstofcrisis kunnen komen. Nu blijkt uit een nog niet gepubliceerde conceptversie van een onderzoek van de Wageningen Universiteit dat de technische innovaties minder goed werken dan gehoopt. Daardoor stoten duizenden boeren meer stikstof uit dan is toegestaan.

Dat is een fikse tegenvaller voor het Rijk, dat een belangrijke rol zag weggelegd voor dit soort apparatuur om de halvering van de stikstofuitstoot in 2030 te halen.

De WUR-onderzoekers zijn vooral zeer kritisch over de stalvloeren die melkveehouders gebruiken. Die zouden de belofte van minder stikstofuitstoot niet waarmaken. De apparaten die pluimveehouders en varkensboeren gebruiken, verlagen de uitstoot een kwart tot de helft minder dan geclaimd. Dat komt onder andere doordat boeren de handleidingen van de apparatuur niet nauwgezet volgen.

De onderzoekers baseren hun conclusie na bestudering van veertig vrij nieuwe apparaten en de mestdata van duizenden. Het onderzoek is pijnlijk voor landbouwminister Adema, die positief is over technische oplossingen. Minister Van der Wal (stikstof) wil eerst de Tweede Kamer informeren over het rapport voor ze reageert op de inhoud ervan. In beginsel zijn de boeren voor de wet nu in overtreding en riskeren ze hun natuurvergunning te verliezen als ze voor de rechter worden gehaald, bijvoorbeeld door NGO's die graag minder koeien in Nederland willen. In selecte kring circuleerde het rapport al sinds woensdag.

Op de site van het Algemeen Dagblad reageren de ministers Adema en Van der Wal op het rapport. Samengevat zeggen zij: wat niet werkt, is niet bruikbaar in de juridische strijd tegen stikstof.

NRC - Dreun voor het Rijk: technische innovaties die stikstof moeten reduceren werken onvoldoende, 12 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 12 mei '23
  • 21:39

Dezelfde WUR die eerder de RAV codes bij deze stalsystemen hebben goedgekeurd komen nu met andere bevindingen nadat de boeren voor miljoenen geïnvesteerd hebben.
Zou deze studie een vooropgezet doel dienen?
Hieruit blijkt maar weer dat ze geen enkel idee hebben hoe stikstof werkt. Op basis van modellen wordt alles bepaald zonder meet- en validatiedata.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 12 mei '23
  • 21:50

#1 N, in het NRC staat: "De apparaten slagen er volgens de onderzoekers niet in de stikstofbelasting fors terug te dringen doordat boeren de handleiding van het apparaat vaak niet nauwgezet volgen, omdat dit extra tijd of geld kost. Ook wordt er weinig gecontroleerd op het gebruik van de apparaten. In de nieuwe stallen van melkveehouders wordt de mest via spleten in een kelder geschoven. Als die verstoppen, mengen mest en urine toch en komt er meer stikstof vrij. Pluimveehouders zetten de ventilatoren die de mest moeten drogen soms niet aan, om kosten te besparen."
Inderdaad gevalletje theorie-praktijk, maar anders dan jij stelt.
Zoiets als een WC (het apparaat), maar niet doortrekken (dwz verkeerd gebruiken)?

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #3
  • 12 mei '23
  • 22:04

#2 Als pluimveehouders de mest niet fatsoenlijk drogen, accepteert de mestverbranding ze niet. Dat laten ze dus wel uit hun hoofd om die paar centen stroom daarvoor uit te sparen.
In 1999 was een koe op roosters 8.8 kg NH4 , in 2010 max 11 kilo en nu is die na het ammoniak-gat een jaar of 5-6 gelden ineens 13 kilo. Zo blijf je wel een probleem houden ja.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #4
  • 13 mei '23
  • 18:24

#3 Willem niet iedereen brengt zijn pluimvee mest naar Moerdijk. Pluimveehouders die hun mest niet drogen kunnen naar composteerder, maar voor dat die mest daar is is er al aardig wat ammoniak vervluchtigd.

Pluimveehouders die hun mest wel drogen slagen daar steeds minder in door de ruimere stallen waardoor het veel meer externe energie kost om de mest te drogen. Voorheen was de temperatuur die de compacte pluimvee stallen hadden voldoende om de mest met kippen temperatuur te drogen via een aparte naast de stal gebouwde droog tunnel. Nu zou daar externe energie bij moeten voor het zelfde resultaat. Ergo de minimum 80% wordt niet meer gehaald voor transport en afvoer.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #5
  • 13 mei '23
  • 18:36

Overigens vind ik de kop boven deze flash onnodig stigmatiserend. De boeren overtreden de wet niet. De gebruiksvoorschriften zijn te ingrijpend om na te leven. Dat had de WUR op hun klompen kunnen aanvoelen, met zo veel ervaring in onderzoek naar landbouw techniek en praktijk. Volgens mij waait de WUR wind altijd in richting van geldschieter. Op zich keurige neutrale studies Daarna de duiding. En die duiding kan elke kant op. Haast u vraagt wij draaien.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.