47
Fotocredits: Louise Fresco, gefotografeerd door Jeroen Oerlemans

FlashFresco: ‘stikstofprobleem is een politieke keuze’

Dat verklaarde de in Nederland bekende Louise Fresco, oud voorzitter van de Wageningse Universiteit en gewaardeerd columnist van de Nederlandse kwaliteitskrant NRC op de Vlaamse TV. "Als bioloog-ecoloog-landbouwkundige zou ik zeggen dat ecosystemen altijd aan het veranderen zijn. Wij (in Vlaanderen en Nederland) hebben besloten dat droge gebieden - de Kempen hier of Brabant bij ons - dat dat kwetsbare gebieden zijn omdat daar een aantal soorten last hebben van stikstof. Bij ons betekent ‘instandhouding’ dat we die stikstof niet willen hebben.”

Vlaanderen en Nederland problematiseren stikstof, zegt Fresco. Dat is “een politieke keuze. Europa zegt niks over stikstof.” Op de vraag of het dan onzin is, antwoordt Fresco rolvast dat het een keuze is die gelegitimeerd is omdat het een politiek gedragen keuze is. In Nederland zei de aan de Utrechtse universiteit werkzame Duitse jurist Chris Backus nagenoeg hetzelfde.

Twitter - De Afspraak on Twitter, 8 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #1
  • 8 mrt '23
  • 8:09

De Haber/Bosch verdubbelt de hoeveelheid N die op een natuurlijke manier voor planten beschikbaar was. Het voedt zo alle dieren inclusief onszelf. De HB heeft allerlei kringlopen geïnjecteerd met stikstof op een wijze die nog nooit is vertoont. De wetenschap begint nu pas te beseffen wat dit voor diverse ecosystemen voor consequenties heeft. Nu net doen of er niks aan de hand is!? Crimineel.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #2
  • 8 mrt '23
  • 13:24

Niks geen politieke keuze. Het stikstofprobleem is door het ambtelijk apparaat van LNV als een aantal voldongen feiten in de schoenen van politici (plus boeren, burgers en buitenlui) geschoven.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #3
  • 8 mrt '23
  • 13:30

Chef Lobby

Barbara Habekotté
  • #4
  • 8 mrt '23
  • 13:33

Louise Fresco zegt " ecosystemen zijn altijd aan het veranderen"....maw waar maken we ons druk om. Zij zegt "het is een politieke keuze waar we ons vervolgens druk over maken".

Het lijkt zo net alsof we ons eigen probleem creëren door de keuzes waar we ons druk over maken.

Natuurlijk is er discussies nodig over waar we ons druk over maken. Gaan we ons druk maken over de dreigende klimaatverandering ? Of laten we dit gewoon maar gebeuren, omdat ecosystemen nu eenmaal altijd veranderen.

Gaan we ons druk maken over allemaal ecosystemen die verdwijnen ?
De vraag is welke soorten en ecosystemen belangrijk zijn voor de totale biodiversiteit, en behoud van voldoende " veerkracht van de natuur", zodat prettig leven op aarde mogelijk blijft voor planten en dieren ( incl. mensen).

Ik sluit me aan bij #1 Hendrik J. Kaput, dat de effecten van al die reactieve Stikstof die wij als mensen sinds relatief korte tijd rondstrooien op aarde grote effecten hebben die nog lang niet allemaal goed bekend zijn. Net zoals we nooit nadachten over alle CO2 en andere broeikasgassen die we al langer uitstoten....nu zitten we met grote gevolgen.

En dan al het plastic wat we overal rondstrooien en rondgestrooid hebben.
Gaan we ons daar druk over maken ? Of laat maar gebeuren, want ecosystemen veranderen nu eenmaal altijd.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan !

Bert van Ruitenbeek
Bert van Ruitenbeek Adviseur duurzame landbouw en voeding
  • #5
  • 8 mrt '23
  • 15:11

Fresco komt over als verbitterd en volkomen vastgeklonken aan de agribusiness waaraan ze zich aan heeft overgeleverd. Dit is toch werkelijk niet meer serieus te nemen. Wat neem je dan een verantwoordelijkheid naar de toekomstige generaties als je spreekbuis bent van een systeem dat ons inmiddels bijna over de rand heeft geduwd als mensheid.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.