7
Fotocredits: Akkers in de polder, Bastian

FlashAlleen dwazen bouwen datacenters op de meest vruchtbare grond

Het ontbreekt aan gezond verstand in Nederland zegt de gelauwerde architect Adriaan Geuze over de keuze om datacenters te bouwen op de vruchtbaarste grond van Nederland, in de oude Zuiderzee. Maar het ontbreekt vooral aan visie op wat we willen in Nederland. In plaats daarvan maken bestuurders procedures en decentraliseren ze het nemen van grote beslissingen. Maar dat werkt niet. Nederland zou inmiddels al verschillende kabinetten op rij 'verslonzen'.

Dat zegt Geuze in De Telegraaf. "In Nederland zijn we in de ruimtelijke ordening doorgeschoten in procedureel denken en in decentralisatie. Daardoor kúnnen we niet goed werken aan de grote opgaven van onze tijd. En dat is wel nodig.”

Opvallend genoeg zegt historicus en directeur van het BO Akkerbouw André Hoogendijk hetzelfde nog pregnanter in Nieuwe Oogst. Volgens hem zijn grote transities in de landbouw altijd met momenten van onzekerheid omgeven geweest. Maar nog nooit was het zo dat ons land land plannen en maatregelen (zoals rond stikstof, koolstof, bodem en water) maakte zonder eerst een doel vast te stellen en zich een goed idee te vormen van de uitdagingen en de toekomst. Het duurt nog wel een tijdje, zegt Hoogendijk, voor het weer goed komt. Vroeger deden we lang over de analyse om de uitdagingen en toekomst te begrijpen. Anno 2022 en '23 moeten we bovendien eerst nog leren dat oplossingen verzinnen niet helpt als je de uitdaging en toekomst nog niet begrijpt. Zoals het oude spreekwoord zegt: bezint, eer ge begint. Anders maak je beleid als een kip zonder kop die maar wat in het rond rent. In Den Haag moet die wijsheid opnieuw post vatten; dat verlengt het proces.

De Telegraaf - Just a moment..., 29 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #1
  • 29 dec '22
  • 8:53

Het lijkt mij dat dit soort ontwikkelingen niet zo maar uit de lucht komen vallen. Logische gang van zaken toch? Er is toch veel en veel meer aan de hand dan gebrek aan gezond verstand en gebrek aan visie? Wel degelijk gebaseerd op een visie?

Douwe de Jong
Douwe de Jong Energie Economie Eten
  • #2
  • 29 dec '22
  • 12:41

Regeren is vooruit zien iedereen kent die uitdrukking wel. En is mijns inziens een bouwsteen voor visie vorming. En geen visie is ook visie. En we gaan een interessante tijd te gemoed. Het veilige van alles naar de overheid te schuiven die met o.a. de veilige energie buffer van groningen en onze overstromende pensioen fondsen is voorbij. De kaarten worden op nieuw geschud en zeker onze globale positie. We hebben nu een hand kaarten met minder troef kaarten. En bij geen visie vanuit bestuur ben je meer aangewezen op je zelf en eigen omgeving. Decentralisatie kan helpen om jezelf weer uit te vinden.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #3
  • 29 dec '22
  • 13:42

Los van het harde feit dat Rutte regeringen uitblinken door zakelijk uit onderhandelde compromissen waar derhalve geen visie aan ten grondslag ligt, is ook de hijgerige maar ook achterbakse manier van omgaan met problemen een voortdurende belemmering om tot vergezichten te komen. Koppel dat aan eigen belang eerst en regeren is reageren in plaats van vooruitdenken en dan pas beslissen. Als rijksadviseurs de toekomst willen agenderen zit er altijd wel een machinatie tussen die vindt dat dat niet opportuun is gegeven de crisis, maar men vergeet dat een crisis vaak ontstaat omdat er geen aandacht geweest is om een crisis te voorkomen.

Gert van der Hoek
  • #4
  • 29 dec '22
  • 15:48

Ton, zou het kunnen dat er wél een visie ten grondslag ligt aan die compromissen? Iets Neoliberaal achtigs? Onderschreven c.q. omarmd door ongeveer alle partijen?

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #5
  • 29 dec '22
  • 18:48

#4 Gert,

Neoliberaal wellicht gekoppeld aan korte termijn economisch gewin. Maar door alle partijen ondersteund lijkt me niet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.