11
Fotocredits: 'Frozen Peas Corn Carrots', Steven Depolo

FlashDorpsdiepvries geveld door gasprijzen

Na 60 jaar verdwijnt de dorpsdiepvries uit het Utrechtse dorp Zijderveld. De energierekening was niet meer te betalen. Bewoners sloegen er hun voorraden vlees en groenten op.

Dick den Hartog is al 25 jaar voorzitter van de diepvriesvereniging. In 1973 won hij een half varken bij een dorpsfeest en dat moest hij ergens kwijt. Zo leerde hij de Coöperatieve Diepvriesvereniging Zijderveld kennen.

De diepvries staat er al sinds 1963. Bedrijven in koeltechniek gingen toentertijd dorpen langs om te kijken of ze er een diepvrieshuis konden starten. De tactiek: contact zoeken met de plaatselijke afdeling van de vereniging van plattelandsvrouwen.

Het gebouw heeft een koelcel van 20 graden onder nul, met circa honderd genummerde vakken. Eneco berichtte dit najaar dat het maandbedrag voortaan €1.475 euro zou bedragen, vanwege de hoge gasprijzen want stroom wordt opgewekt. Dat was aan het begin van het jaar nog €350. Toen brak de paniek uit. Den Hartog riep de leden bij elkaar en samen besloten ze tot opheffing. Zo leiden hoge gasprijzen tot het einde van een stuk cultuurhistorie.

de Volkskrant - Nu het diepvrieshuis verdwijnt uit het dorp, moeten de halve varkens thuis in de vrieskist, 17 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 19 dec '22
  • 13:41

Ja ach, het is toch niet meer van deze tijd dat de mensen minstens een half varken in hun diepvries hebben? Dat zijn een paar lapjes, netjes verpakt die je elke dag van 8 tot 22 uur in de supermarkt zo kan halen............

Sytske Barkhuis
  • #2
  • 19 dec '22
  • 14:18

Maar wel voor mensen met een eigen moestuin.

Astrid Spijkers
  • #3
  • 19 dec '22
  • 14:40

Heel veel soorten groente(en fruit) kun je ook wekken.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #4
  • 19 dec '22
  • 20:39

Niet een half varken in de diepvries??
Nou Astrid, tot voor kort hadden we elk jaar een paar varkens in de achtertuin, gevoerd met keuken afval, gras en wat biologisch bij voer. Daar hadden we aan het eind van het jaar toch wel een extra diepvries voor nodig, ook al hing er meer dan een half varken aan de zolder te drogen als worst en ham.

Astrid Spijkers
  • #5
  • 19 dec '22
  • 21:00

Je zegt het zelf: tot voor kort, ofwel ook niet meer.

Ik bedoel het natuurlijk een beetje sarcastisch in de zin van dat we nu meer vegetarisch 'moeten' eten, maar ook vooral dat het gros van de mensen hun vriezer vol hebben liggen met kant en klaar maaltijden, pizza's, patat, snacks voor de frituur, dat soort dingen. Ik denk dat er weinig mensen zijn zoals ik die 1 van de 3 lades in de vriezer vol met vlees heeft liggen, de meeste mensen pakken een pizza voor in de oven of halen snel vanuit het werk even wat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.