11
Fotocredits: Gebruik taser in mond varken, Varkens in Nood

FlashVarkens in Nood brengt fout gebruik tasers in beeld

Varkens in Nood brengt vandaag beelden uit 2019 en dit jaar in omloop waarop varkens op transport met stroomstoten worden aangepakt op niet toegestane manieren. De dierenrechtenorganisatie zegt de opnames bij meerdere transporteurs en varkenshouders te hebben gemaakt. De dieren worden opgedreven met tasers (ook in gebruik als stroomstootwapen). De organisatie roept in een petitie op tot een volledig verbod op tasers.

Het gebruik van tasers is volgens Europese regels alleen toegestaan op volwassen dieren en dan alleen in uitzonderlijke situaties. De dieren moeten voldoende ruimte hebben om zich voort te bewegen en de schokken mogen niet herhaaldelijk worden toegebracht. De schokken mogen alleen worden toegediend op de spieren van de achterpoten.

7 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 7 dec '22
  • 21:03

Tasers, stroomstootwapens mooie termen voor veeprikkers.
De schok heeft niet hetzelfde effect als voornoemde, maar meer als schrikdraad en kortdurend (max 1 seconde).

Goed inspelen op emotie bij consument en bijbehorende taalgebruik.

Dat neemt niet weg dat de werkwijze hier niet correct is en dus aangepakt kan/moet worden. Helaas heeft ook de NVWA nu eenmaal te weinig mensen om overal te zijn, men zocht deze zomer nog 75 dierenartsen en die zijn nog niet allemaal vervuld terwijl uitstroom doorgaat.

Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
  • #2
  • 8 dec '22
  • 12:08

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoeken of er strafbare feiten gepleegd zijn door veetransporteurs die veel vaker stroomstoten gebruiken dan is toegestaan. Een woordvoerder van de NVWA noemt de beelden “stuitend” en geeft aan dat “deze wijze van omgaan met varkens volstrekt onacceptabel is”.

Landbouwminister Adema neemt zich naar aanleiding van de beelden voor “stappen te gaan zetten” om een verbod op stroomstootwapens voor en tijdens het vervoer van varkens in de wet op te nemen. Verschillende kamerleden willen dat het stroomstootwapen helemaal niet meer wordt ingezet.

#1 Arend, wanneer minister Adema gevraagd wordt waar de moeilijkheid ligt of je het kunt verbieden of niet, zegt hij: “Elk verbod moet natuurlijk handhaafbaar zijn”. Stevige woorden dus over een verbod, maar dan moet de NVWA zoals je zegt natuurlijk wel ter plekke kunnen zijn om te handhaven. Natuurlijk is er wel een verschil tussen de incorrecte werkwijze aanpakken, dan wel helemaal verbieden. De vraag is waar uiteindelijk de varkens het meest bij gebaat zijn.

Claudia Hulshof
  • #3
  • 8 dec '22
  • 13:35

#1 "Tasers, stroomstootwapens mooie termen voor veeprikkers.
De schok heeft niet hetzelfde effect als voornoemde, maar meer als schrikdraad en kortdurend (max 1 seconde)."
Arend, wat bedoel je met 'voornoemde'?
Zeg je nu dat het niet om een taser gaat, of een stroomstootwapen, maar om een soort schrikdraad vermomd als taser die je 'maar' 1 seconde voelt? Schrikdraad van 5000 volt in je bek, valt wel mee?

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #4
  • 8 dec '22
  • 16:15

#3 Het gaat bij een veeprikker om een kortdurende schok toe te dienen op een spier in achterpoot om een dier te geleiden en vooruit te bewegen. Vergelijkbaar met schrikdraad rond weilanden.

Tasers & wapens zijn bedoeld om uit te schakelen cq te verlammen (van spieren). Dat is een ander doel en dus ook een ander middel wat wij als mens kennen uit films en series (overdreven).
Door die laatste associatie te leggen vermenselijken we en brengen we een verkeerd beeld-associatie erbij.

Natuurlijk maakt de plek waar je prikt uit (net als bij stroomdraad), daarom zijn er regels die nageleefd moeten worden en ook gehandhaafd, maar dat laatste lukt niet.

Varkens in nood is hier uitermate goed en bedreven in associaties te leggen en door eenieder zelf in te laten vullen in een voor hun gewenste richting. Mede het gevolg van het kennisgebrek bij de meeste mensen/consumenten. Samen met het korte lijntje naar RTL is er weer even ophef op het juiste moment (rond grote landbouwdebatten).

Claudia Hulshof
  • #5
  • 8 dec '22
  • 16:54

#4 Je hebt het over veeprikkers, maar in alle nieuwsberichten die ik zag gaat het daar niet over, maar over het gebruik van tasers/stroomstootwapens. Ook de minister heeft het over een taser/stroomstootwapen. Dat is toch niet hetzelfde als een veeprikker (sic)?

Ten tweede: je schrijft 'daarom zijn er regels die nageleefd moeten worden en ook gehandhaafd, maar dat laatste lukt niet.' Het lijkt me dat niet alleen het laatste niet lukt. Sterker nog, de regels naleven gebeurt op de opnamen duidelijk ook niet.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je het allemaal maar een storm in een glas water vindt, en dat komt op mij behoorlijk cynisch over. 'Vermenselijken'... pijn kunnen varkens en mensen allebei hebben.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.