10
Fotocredits: 'Chevre', Rebecca Siegel

Flash‘Vleselijke’ kaas en nog ‘zonder’ ook

We zijn haast vergeten dat het kán. Kaas maken met blote handen. Zonder koeling, zonder pasteurisatie, zonder gevriesdroogde industriële melkzuurbacteriën en zonder plastic korst. Om het over 'mogen' maar niet te hebben. De Friese Doetie Trinks doet het wel. Ondanks geitenstops, bestemmingsplannen, banken die haar bedrijf te 'risicovol' vinden en huiver bij consumenten die bang zijn voor 'bacteriën'.

Trinks is ingenieur in de medische microbiologie. En weet dus precies wat ze doet. Van de invloed van haar eigen microflora en die van de bacteriën die zich in de houten kuipen en wilgentenen mandjes ophouden tot de onderbouwing van waarom haar hygiënecode veilig is. Moderne kennis van oude risico's en het gezond daarmee omgaan.

Het resultaat mag er zijn: kaasjes vol smaak. Gemaakt met het stremsel uit de lebmaag van de door Trinks zelf geslachte bokjes. Het vlees daarvan, en van de geiten die geen melk (meer) geven verkoopt Trinks ook. Tot verbazing van haar veelal stadse klanten, die wel kaas, maar geen vlees eten. Dat snapt Trinks dan weer niet. Immers: zonder vlees geen kaas.

NRC - Ambachtelijke geitenkaas, waarin je de Friese bodem proeft, 3 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 3 sep '22
  • 10:13

Mozzerella wordt toch ook zo zonder langdurige rijping enz gemaakt? Met de juiste ingrediënten maakt iedereen het zo binnen enkele minuten. Nu wordt in dit voorbeeld de magnetron gebruikt, ik heb enkele jaren gelden Jamie Oliver het gewoon met een bordje opschoot en een schone (linnen)doek zien maken, goed uitknijpen was het motto.

Sytske Barkhuis
  • #2
  • 4 sep '22
  • 9:12

Wat ik vreemd vind is dat de stadse mensen dan wel de kaas willen.
De bokjes moeten toch eerst geslacht worden vanwege de stremsel die ze gebruikt?
Wat moet ze volgens hun dan anders doen met de rest van de bokjes?

Astrid Spijkers
  • #3
  • 4 sep '22
  • 9:39

Nou Sytske, wat mij betreft mogen dieren die geen melk meer geven of de mannetjes die overbodig zijn, waar er anders dus teveel van komen en we niks mee kunnen, gewoon geslacht worden om op deze manier, vlees en stremsel, zeer nuttig te zijn. Dit is tenslotte waarom dieren naast mensen op de aarde zijn. Het moet alleen niet teveel/overdreven zijn, zoals met het bbq-en waar mensen soms wel 3 kilo of meer vlees voor een paar mensen op het vuur gooien, terwijl je aan een beetje samen met salades, sla enz ook genoeg hebt.

Sytske Barkhuis
  • #4
  • 4 sep '22
  • 10:22

Wat mij betreft ook, maar dan snap ik niet dat de stadse mensen wel willen dat de lebmaag gebruikt wordt voor het stremsel van de kaas en het niet oke vinden dat ze het vlees ook verkoopt. Uiteraard hoeven ze dat vlees zelf niet te kopen.

Astrid Spijkers
  • #5
  • 4 sep '22
  • 11:09

Tja, stadse mensen begrijpen misschien niet hoe het werkt, die denken dat vlees uit de supermarkt komt.........Ik ben opgegroeid in de stad en woon al meer dan 19 jaar in een dorp, maar ook als stads mens, waar ik langer heb gewoond dan hier, wist ik nog wel waar het allemaal vandaan komt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.