Wijn met rooksmaak gaat er bij ons vast wel in, gezien het aantal producten waar rook aan is toegevoegd. Niet alleen rookworst maar ook allerlei vlees-, kip- visproducten, sauzen, noten, chips, kaas en vast nog meer.
De grote bosbranden die deze zomer in het Franse departement Gironde (in de Bordeaux-streek) hebben gewoed, lijken een bij-effect te krijgen. Volgens Pierre-Louis Teissedre, ondervoorzitter van de Franse unie van wijnwetenschappers, kunnen de wijnen in de Bordeaux een onaangename rooksmaak oplopen. Tesseidre doet zijn uitspraken in de Franse krant Sud Ouest.
In hoeverre de wijnoogst van 2022 naar rook zal smaken ,is nog onduidelijk. Eerst moet de wijn in zijn jonge vorm in de vaten zitten. Daarna zullen analyses van de wijn meer duidelijkheid geven en de plekken aanwijzen die het meest getroffen zijn.
“Waar de rook is weggedreven, zal de impact beperkt zijn, verwacht de wijnprofessor. Hij voorziet dat wijngaarden die het dichtst bij de branden hebben gelegen het meest getroffen zullen blijken.
Hoe smaakt bosbrandwijn? De Bordeaux heeft dit jaar voor het eerst grootschalig met bosbrandwijn te maken. In Australië en Californië hebben wijnmakers al zo'n 10 jaar ervaring. Tesseidre: "De wijn gaat echt rokerig smaken. En hoe intenser die smaak is, hoe vervelender het is. Het maskeert de aangename kanten van wijn, zoals de fruitige of bloemige aroma's. En zelfs in lage concentraties kan het effect aanzienlijk zijn. Het kan zo onaangenaam zijn dat je de wijn niet meer lust."
Wijn met rooksmaak gaat er bij ons vast wel in, gezien het aantal producten waar rook aan is toegevoegd. Niet alleen rookworst maar ook allerlei vlees-, kip- visproducten, sauzen, noten, chips, kaas en vast nog meer.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.