8
Fotocredits: 'Teflon-pan', Pixabay

FlashSuggesties voor pannenplan Blokker

Bij de Blokker kan je vanaf maandag gratis je gebruikte pannen inleveren. De winkelketen zorgt dan voor 100% recycling. Wacht eens even, zegt een reageerder op Nu.nl, gaan we dan met veel energie een steel omsmelten om daarna een nieuwe steel in bijna identieke vorm te gieten? Natuurlijk, recycling is goed en past in een circulaire economie omdat we grondstoffen willen hergebruiken. Het zou alleen niet de eerste keus voor afgedankte pannen moeten zijn, maar de op één na laatste. Re-use, refurbish, en recover (of upcycling) vergen veel minder energie. Die Engelse woorden staan respectievelijk voor hergebruik door iemand die nog wel met jouw oude pan uit de voeten kan, kapotte onderdelen vervangen en het gebruiken van de onderdelen om nieuwe pannen te maken. De laatste en verkeerde keuze is inderdaad gewoon weggooien. Als Blokker meeleest kunnen ze hun recycling plan meteen verdiepen.

Nu.nl - Blokker gaat oude pannen van consumenten recyclen | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl, 25 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 25 mei '22
  • 12:10

Mijn suggestie is om een pan te kopen die je nog aan je kleinkinderen kunt geven. Waarom überhaupt al moeilijk doen met die wegwerppannen? Scheelt de consument geld aan steeds nieuwe pannen kopen, het milieu scheelt het onafbreekbare schadelijke stoffen, energie om die dingen met een hoop gedoe te recyclen etc.

Veel nieuwe mooie technologie bestaat alleen om de problemen op te lossen die gecreëerd zijn door voorgaande mooie technologie, met grote kans dat die nieuwe technologie weer z'n eigen problemen creëert die weer opgelost moet worden.

In plaats daarvan kun je het probleem beter zo dicht mogelijk bij de oorsprong oplossen. In dit geval door te kiezen voor pannen die je leven lang meegaan en zich al decennia of zelfs eeuwen bewezen hebben.

Ted de Laat
Ted de Laat voorheen Food- en agri-economie, nu onderwijs
  • #2
  • 26 mei '22
  • 19:55

En wat gebeurt er bij "recycling" van pannen met anti-aanbaklaag met het PFAS hieruit?

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #3
  • 27 mei '22
  • 14:37

Eerst inferieure pannen verkopen en dan goede sier proberen te maken met de oplossing voor een zelf gecreëerd probleem.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #4
  • 28 mei '22
  • 10:25

#1 Otto Rood Welke pannen moeten we dan juist wel kopen en welke juist niet?
Heb je url linkjes ter inspiratie en/of specificaties waarop te letten om een pan te kopen die je ook aan je kleinkinderen kunt geven?

Is er wellicht sprake van een opkomende en/of aankomende transitie.
Minder tot niet koken op gas en veel meer op inductie / elektrisch.

Ik heb zelf bovenstaande overstap gemaakt bij verhuizing en renovatie keukenblok. Niet iedere pan die ik had bleek:
a) Geschikt voor inductie
b) Nog zo recht qua bodem was dat deze vlak (dus niet wiebelend) op de inductieplaat stond.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #5
  • 28 mei '22
  • 12:03

#4 Jeroen: Rvs, gietijzer of evt plaatstaal gaat je leven lang en vaak langer mee.

Plaatstaal is t milieuvriendelijkste en goedkoopste, maar die moet je inbranden (of ingebrand kopen) en niet met wasmiddel afwassen. Gebruiken voor vlees/vis/ei, minder geschikt voor sauzen. Niet zoveel ervaring mee verder, maar m'n moeder zegt nog wel eens dat ze er spijt van heeft dat ze erin getrapt is ze te vervangen voor teflon; als je eenmaal weet hoe ermee te bakken bakt een plaatstaal pan beter, en t scheelt je honderden euro's in je leven vergeleken met (kunstmatige) antiaanbaklaag-pannen.

Gietijzer kun je met of zonder emaille krijgen. Zonder emaille moet ie ook ingebrand worden, maar bakt dan beter. Erg zware pannen. Heb zelf 1 hoge geëmailleerde gietijzeren pan, voor stoofpotten.

Het meeste gebruik ik rvs-koekenpannen van DeMeyere. Dat zijn makkelijke pannen. Andere merken zullen er ook zijn. Nieuw wel hoge aanschafprijs, 100 euro toch wel minimaal; mijn grootste Demeyere was 250 euro nieuw, gelukkig voor 10 euro op de kop getikt in de kringloop! Nu na 8 jaar erbij nog steeds zgan.
Relatief zwaar, houdt de warmte goed vast, kan in de oven en gewoon afgewassen worden. Kan alle gerechten wel aan, prima allrounder.
M'n vriendin vond t niks om in te bakken - hij bakte steeds aan - totdat ze leerde dat ie eerst gloeiend heet moet zijn: laat er druppels water in vallen als hij (zonder vet/olie) opwarmt. Zodra de druppels als knikkers over de bodem beginnen te rollen ipv te verdampen, iets lager zetten, boter/olie erin, vlees/vis/ei erin en weer wat hoger om de temperatuur goed te houden. Bakt hij niet tot nauwelijks meer aan.

Wandel een kookwinkel binnen voor meer advies, zou ik zeggen. Of koop wat op marktplaats, waar ik de meeste rvs vandaan heb. Goed spul kan wat kosten, maar aangezien t je leven lang meegaat ben je uiteindelijk (veel) goedkoper en gezonder uit.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.