8
Fotocredits: 'Cheddar', PDPhotos

FlashPlantaardige harde kaas vooralsnog een luchtkasteel

De Britse precision fermentation startup Better Dairy gaat kaas maken. Niet zomaar een zachte of smeerkaas, zoals veel van de plantaardige zuivelproducenten doen, maar een 'echte', harde, gerijpte kaas. Gouda dus, of cheddar. Dat is namelijk nog een gat in de markt van de alternatieve zuivel. Better Dairy denkt met zijn caseïne-uit-de-bioreactor een paar stappen uit het kaasmaakproces te kunnen versnellen. Geen gedoe met wei en wrongel, rijpen doe je met de juiste aromaprofielen en een handje chemie, en klaar is kees. Zou het?

We kennen Those Vegan Cowboys, die niet onder stoelen of banken steken dat zij een kaas zonder koe willen maken. Deze week kwamen ze, in de aanloop naar de Week zonder Vlees & Zuivel, naar buiten met het bericht dat 'Nederlands bekendste exportproduct (lees: kaas) plantaardig gaat'. Met een prachtig plaatje van Frau Annie, de WildWestLand-versie van het traditionele kaasmeisje. En op dat plaatje ook, onmiskenbaar, een harde kaas. Zou het dan...? Nee hoor, ook deze Nederlandse plantaardige kaas blijkt een smeerseltje.

Billboard Frau Annie WildWestLand mascotte

FoodNavigator - ?We are going after hard aged cheeses?: Better Dairy changes tack to fill ?big gap? in cow-free dairy, 4 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Anita van Kampen
  • #1
  • 4 mrt '22
  • 12:42

Rijpen van kaas gebeurt altijd "met een handje chemie"....
Nog nooit een smakelijke "vegan kaas" geproefd, overigens, het smaakt naar plastic of karton, vet met een smaakje. De "vegan camembert" van Nurishh komt iets in de richting...
Maar veel lekkerder is chao.

De verpakking van WildWestLand is erg leuk, voor "vegan kaas" kijk ik toch liever naar Yunnan Girl in China.

Frank Buurman
  • #2
  • 4 mrt '22
  • 18:42

#1: Ja er zijn heerlijke vegan mogelijkheden, maar die moet je grotendeels zelf nog maken. met kaaskennis van zaken... (en de smaken blijven anders). >3 maanden fermenteren, als dat al gebeurt, is er ook niet bij. Terwijl gerijpte kazen vaak het veelvoud van 3 maanden zijn. Heel veel onontdekst mogelijk nog.

Anita van Kampen
  • #3
  • 4 mrt '22
  • 19:22

Inmiddels het artikel gelezen. Het gaat helemaal niet om plantaardige harde kaas... Ah. Daarom noemen de makers zich natuurlijk "Better Dairy" en niet "Dairy Free". Hun uitdaging is het overslaan van fermentatietijd, niet het creëren van "plantaardige harde kaas"...

Bedankt voor de tip trouwens Frank. Ik was Thomas van Full of Plants uit het oog verloren. Maar die heeft idd leuke vegan kaasprojecten. Hij wordt aanbevolen door starterculturen.eu, daar koop jij vast ook wel eens.

Frank Buurman
  • #4
  • 5 mrt '22
  • 15:41

Ik koop het hier online in Nl Anita van Kampen ... heel goedkoop allerlei starters... van Gouda tot Tilsiter, Franse kaasjes... duizenden batches (veel te veel), tenzij ik vitaal 100 word) voor ongeveer 15-20 euro per soort. De creativiteit bij vegan kaasmakers in de de commercie slag beneden alle peil. Thomas het tegendeel.
Er zijn veel goedkoper ingrediënten voor zo een kaas mogelijk (granen, bonen) dan noten. Dat hoeft niet persé zo erg te zijn bij fermentatie en smaakgerichtheid. Een heel dure roodschimmel vegan kaas (wel > 3 maanden gefermenteerd) bevat alleen maar goedkope ingrediënten, goedkoper dan melk (maar toch redelijk lekker). Wat algen erbij zouden de voedingswaarde wel versterken...
Een snelle goedkope zelfgemaakte vegan Parmezaan met als duurste ingrediënt edelgist perfect bij pasta's... (en ook superduur als je die kant en klaar - hetzelfde - koopt) (adviseer om daaraan een scheutje Grappa toe te voegen ;)

Vegan een ontdekking terrein voor echte fermenteermeesters (zoals die er in Japan en Korea/ China al - deels - zijn met vele superumami gefermenteerde producten, waarop hier voortgeborduurd wordt door chefs... en desembrood en zuurkool hebben ze daar nooit gehad bij mijn weten). Kaas maken staan wij om bekend...maar vegan kazen ondergeschoven mooi kalf. Die ik ken uit de super/ biowinkel vind ik er maar 2 acceptabel.... maar veel te duur vergeleken met echte heerlijke (ook ambachtelijke) kazen. De prijs van mijn zelfgemaakte afhankelijk van de noten die ik al dan niet gebruik.... zonder heel goedkoop... En ik ben enorme liefhebber van de echt heerlijke kazen ook.... voor mij belangrijker dan vlees! Maar vegan ontwikkelen niets mis mee. Of met bio reactor (fermentatie) 'melk' misschien... afhankelijk van 'hoe' en 'wat' (er aan natuurlijks overblijft van fermentatie nutriënten in dit industrieel proces.)

Het echte speciale kaasmaken in landen hier (vaak weer gedegenereerd door massa productie/ pasteurisatie e.a.) heeft vele eeuwen gekost (al is er niets onwetends mis in smaak met een goede gepasteuriseerde basic fèta, buffel mozzarella, vele andere kazen als de consument het verschil niet kent met rauwmelks).... dat kan nu sneller met vegan kazen... maar de inzet daarvoor moet er zijn.... lokale vegan kazen?

Vee en (anders smakend) Vegan 'kaas'gebruik kunnen samengaan.... laat die k*t industriële vleeswaar rotzooi maar weg! En vindt nieuwe Wegen.

Anita van Kampen
  • #5
  • 5 mrt '22
  • 16:08

Sorry, waar online in NL? Starterculturen is NL overigens, mijnheer en mevrouw Wateenons, hij geeft ook cursussen online, erg leuk .
En eens over de "vegan kaas" van de supermarkt. Er zit meer fantasie en creativiteit in de verpakkingen dan in de inhoud. Allemaal kokosolie en water, ik heb nog niets anders gezien, laat staan gefermenteerd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.