1
Fotocredits: 'Rewilding', Ahospers, Wikimedia

FlashMens als grote grazer

De Deense hoogleraar ecologie Jens-Christian Svenning is er het levende bewijs van. Met 'rewilding' alleen - de natuur zijn gang laten gaan, kom je er niet als de biodiversiteit wilt herstellen. Maar liefst de helft van alle plantensoorten is voor hun verspreiding afhankelijk van dieren, zegt hij. In ons superversnipperde landschap en door het uitsterven van talloze diersoorten in tienduizenden jaren tijd verspreiden plantensoorten zich een stuk lastiger. En dat is juist nu nodig, omdat door de opwarming van de aarde klimaatzones aan het verschuiven zijn. In zijn eigen tuin herintroduceerde Svenning inmiddels meer dan 200 verschillende soorten planten. Zelf nam hij de rol van grote grazer op zich. Die houden in natuurgebieden de vegetatie laag en het landschap open. Plus dat ze via hun vacht, of poep, zaden over grotere afstanden verplaatsen. Svenning houdt het overigens bij (veel) wieden om zijn tuin heterogeen te houden.

NRC - Van een saai gazon naar een tuin met tweehonderd soorten. Deze ecoloog liet zijn tuin verwilderen, 9 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 13 feb '22
  • 8:02

Interessant artikel, het NRC-stuk, maar triest. Soorten planten sterven uit door het opschuiven van klimaatgrenzen, in versnipperde natuur (denk aan de Natura2000 'postzegeltjes' in Nl) en omdat ze bij hun verspreiding afhankelijk van dieren zijn...die er niet meer of veel minder zijn. Misschien iets voor vdWal bij haar natuurproject?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.