FlashWitloof zonder bittertje kan maar mag niet
Belgische onderzoekers zijn er in geslaagd de bittergenen in witloof te onderdrukken. En jonge consumenten houden niet van een bittertje in de witloof. Dat is te zien in de achteruitgang van de witloofconsumptie: de gemiddelde Belg koopt nog maar 3 kilo witloof per jaar, waar dat 20 jaar geleden nog 4 kilo was. Goed nieuws dus voor de witloofteelt, zou je denken, en dankzij de nieuwe CRISPR/Cas9-technologie ook nog eens supersnel. Binnen één jaar zijn de planten met uitgeschakelde bitterstofgenen klaar voor 'verdere evaluatie op andere landbouwkundige aspecten'. Maar ja, dat betekent nog niet dat ze ook op de Belgische bordjes liggen. CRISPR/Cas9 valt binnen de Europese wetgeving onder dezelfde strenge wetten als genetisch gemodificeerde gewassen (GGO). In de praktijk is het haast onmogelijk deze in Europa op de markt te brengen. Jammer voor de jonge Belgische consumenten