14
Fotocredits: 'Voedselbank inzamelactie', Pascal Maramis

FlashVoedselpinpas voor ‘lage inkomens’

De komende 13 weken hoeven 120 Rotterdamse gezinnen niet naar de voedselbank. Ze krijgen bij wijze van proef een voedselpinpas, waarmee ze gewoon bij de Jumbo, of de Dirk, of de slager om de hoek wekelijks zelf boodschappen kunnen doen. Voor een bedrag van tussen de €50 en €65 per week voor een gezin en €25 voor een alleenstaande. Ze moeten er wel voedsel mee kopen, voor sigaretten of non-food doet de pinpas het niet. De gemeente verwacht dat de pilotgezinnen beter gaan eten en groeien in 'menswaarde'. Wageningen Universiteit gaat de resultaten meten. De stad Utrecht wil ook zo'n pinpas voor mensen met een laag inkomen. Of 'menswaarde' zit in af en toe ook een biefstukje kunnen kopen dankzij de pas of alleen spruitjes en boontjes is nog onbekend. Duidelijk is wel dat Big Brother waakt over de moraliteit van de minder bedeelde pinpasser.

Distrifood - Jumbo Rotterdam doet mee aan pilot voedselpinpas - Distrifood, 8 okt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 8 okt '21
  • 12:33

Ik denk dat je beter naar de voedselbank kan blijven gaan, 50-65 voor een gezin van hoeveel, 4? en 25 voor 1 persoon voor 1!??!? week???? Nou, wat ga je dan dagelijks eten, kale rijst? Ik redt het niet eens voor 2 mensen met 65 in de week als je normaal en vers wil eten.

Sytske Barkhuis
  • #2
  • 8 okt '21
  • 15:34

#1 Astrid,
Als je afhankelijk bent van de Voedselbank is het maar net wat die heeft gekregen. Met zo'n pas kun je tenminste zelf bepalen welke producten je die week wel of niet wilt hebben.
Misschien dat er bij dat bedrag gekeken is naar wat het Nibud en/of Voedingscentrum stelt dat je nodig hebt?

Astrid Spijkers
  • #3
  • 8 okt '21
  • 15:54

Ik vraag aan jou Sytske, ga eens boodschappen doen bij de Aldi, dat is naast de Lidl de goedkoopste supermarkt, maar waar ik soms kom. Haal voor een hele week eten in huis, verse producten, groente, fruit, brood, beleg, vlees of vis, eieren, melk, alles wat je de hele week nodig hebt, en kijk dan eens hoeveel je kwijt bent. Gewoon de normale dingen oor 2 personen die je altijd zou kopen, maar dan zonder allerlei kant en klaar meuk, zoals patat waarvan je met 2 personen 3x kan eten voor net 1 euro of zelfs minder, geen idee wat dat tegenwoordig kost.
Dan zal je zien dat je aan 25 euro voor 1 persoon, zelfs 65 voor 2 personen, niet genoeg hebt. Broodbeleg kost al minstens 2 euro en wil je er ook wat van proeven op je brood, dan is in 1 dag zo'n pakje leeg. Zeker als je zelf mag bepalen wat je ervoor koopt zou je zomaar niet uit kunnen komen, ik iig niet, ik ben voor 2 personen per week in de supermarkt zo'n 70 euro kwijt en dan nog eens rond de 50-60 bij het AGF winkeltje waar we 1x in de week komen. In een week dat ik geen Hellofresh heb is dat zelfs meer, omdat ik dan voor 3 extra dagen groente moet hebben.
En dan heb ik het nog niet eens over de andere supers die tegenwoordig ook wel goedkoper zijn dan vroeger, maar vaak toch duurder dan de Aldi.
Je vraagt je af of er idd lijstjes bij gegeven worden met wat je wel en juist niet mag kopen. Ik kan me iig niet voorstellen hoe je zou uitkomen met 25 euro voor 1 persoon, of 50-65 voor 2 of zelfs meer. Of je zou 1 blikje fruit per week moeten nemen.......

Sytske Barkhuis
  • #4
  • 8 okt '21
  • 16:00

#3 Astrid,
Krijgt iedereen bij de Voedselbank dan genoeg voedsel voor een hele week?

Astrid Spijkers
  • #5
  • 8 okt '21
  • 16:36

Dat mogen we toch hopen, want veel mensen zijn ervan afhankelijk dat ze helemaal niks elders zelf kunnen kopen, hooguit misschien een halfje brood en pakje melk.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.