29
Fotocredits: 'Aardappelen', amsfrank

FlashAardappelen tegen corona

Lekker brutaal. Arnold van Woerkom is aardappelteler. Hij teelt niet biologisch, maar zonder kunstmest. Hij zegt dat het natuurlijk is. Zal wel. Dat is een lastig controleren claim. Maar hij gaat verder. Volgens hem krijg je er geen corona van. Het is gewoon te lezen in het Algemeen Dagblad. Hoe zou hij nou omgaan met mensen die al jaren Woerkomse aardappelen eten, maar toch corona krijgen? Unilever zou zo'n claim niet durven maken (het kost miljoenen en zelfs miljarden als zo'n claim niet blijkt te kloppen en klanten je voor de rechter halen) maar een kleine boer doet het gewoon.

AD - De boer als dokter van de toekomst: ?Door mijn aardappelen kan ik corona voorkomen?, 3 mei 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 4 mei '21
  • 13:45

Vaccins beschermen iig niet tegen corona. Als je het naderhand oploopt schijnen de gevolgen alleen wat ‘minder ernstig’ maar dood blijkt niet uitgesloten.

Hippocrates, de aartsvader der medici en naamgever van de beroepseed der afgestudeerden kende geen aardappelen maar hield iedereen voor dat voedsel ons medicijn dient te zijn en medicijn ons voedsel. Wie kan daar iets tegen hebben?

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 4 mei '21
  • 13:48

Vooral de 'reacties vanuit de wetenschap', onderaan het artikel, vallen mij erg tegen. Voedingswetenschapper Loek Pijls zegt: "Van Woerkom heeft interessante wetenschappelijke bronnen gevonden". Oh ja, joh? Waar dan?
Daar verwijst Arnold van Woerkom op Foodlog namelijk ook altijd naar. Alleen jammer dat hij nooit concreter wordt dan "een rapport van wetenschappers in Minnesota", die "zeggen: 85 procent van wat ons overkomt aan ziek en zeer is voedselgerelateerd. Die andere 15 procent is een combinatie van voedselgerelateerde problemen én iets erfelijks. Die wetenschappers zeggen ook dat die ziektes deels ontstaan doordat er niet genoeg voedingsstoffen aanwezig zijn in de grond en deels omdat er een onbalans in die voedingsstoffen zit."
Als Arnold nou gewoon één keer de namen van die wetenschappers noemt, dan zoek ik zelf wel op wat ze precies gezegd hebben (en in welk kader).
Ik vind het een zeer kwetsende en suggestieve claim dat het eten van Arnolds aardappels het krijgen van Covid-19 of zelfs kanker kan voorkómen.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #3
  • 4 mei '21
  • 13:50

Theo (#1): 'dood blijkt niet uitgesloten'? Nee, sterker nog: dood is onvermijdelijk, voor ons allemaal.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 4 mei '21
  • 15:09

Theo #1, gevolgen minder ernstig, minder ziekenhuisopnames, 20.000 coronadoden i.p.v. 200.000 à 400.000.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 4 mei '21
  • 15:20

Heb tot voor kort Bio aardappelen gegeten en geen corona gekregen :). In de zorginstelling bij ons in de buurt zijn 8 coronadoden te betreuren, zij aten nooit Bio aardappelen :(.
------------
In de corona claims kan ik mij niet in vinden, maar zonder ploegen of spitten en zonder kunstmest wel: Traditionell ernten, een Arte documentaire uit 2020 (Duits).

Het tweede deel laat een boer zien die er alles aan doet om zijn akkers vruchtbaarder en productiever te maken. Zijn recept: hij gebruikt traditionele methoden zonder ploegen om iets in zijn grond te cultiveren dat onzichtbaar is voor het blote oog: Humus. En met succes blijkt uit het lab onderzoek. Zijn voorganger deed het ook al, zal best vele jaren duren voordat het doel bereikt is.

Het eerste deel gaat over de natuurlijke randen van de akkers die van oudsher werden gekoesterd omdat zij het hele jaar door voor aanvullend voedsel en lekkernijen zorgden.

Hier niet (meer?) haalbaar, het landschap is verdwenen, de grondprijs te hoog, er wordt geboerd met geleend geld, wisselteelten en groenbemesters willen we niet.......

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.