9
Fotocredits: 'Vuurkorven bij nachtvorst', via de Standaard

FlashVuur bij vorst beetje kut

Een oud item is vandaag een hit bij onze lezers: Franse wijnboeren beschermen wijngaarden met vuur tegen vorst. Nu doen ze het alweer, omdat april erg koud is. Ja logisch. Zo doen ze dat altijd al. Nieuw: het kost zo'n €3.500 per hectare per nacht. Omdat het om dure wijnen in de Bourgogne gaat, kan het uit. Bij kleine opbrengsten per hectare - zo'n 3.500-4.000 flessen - kost het vuur een euro per fles per nacht. Voor het klimaat is het natuurlijk wel een beetje kut vanwege de extra CO2-uitstoot terwijl er genoeg minder dure wijn van elders te koop is.

RTLnieuws - Franse wijnboeren beschermen druiven met vuur, 8 apr 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #1
  • 9 apr '21
  • 18:24

Decadentie ten top.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 9 apr '21
  • 19:43

Maar die 68.000.000 inwoners van Frankrijk verwarmen hun terrassen niet meer !
De Franse minister van Ecologie noemt het gebruik van airco of terrasverwarmers buiten een 'ecologische dwaling'. De maatregel is onderdeel van een reeks plannen van een klimaatpanel met 150 willekeurig gekozen burgers die meebeslissen over klimaatplannen.

En wij Ollanders beschermen tomaten, paprika's, komkommers en aardbeien ook tegen de vorst terwijl er van oudsher voldoende seizoensproducten van vollegrond zijn.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 10 apr '21
  • 8:44

In de regio 'occitanie' sloeg de vorst hard toe, tot 90% van de fruitoogst vernietigd.
Wat opvalt is dat er eerst warmterecords waren (28°C, lokaal 29°C) en dat die gevolgd werden door kouderecords. Op sommige percelen was sprake van matige vorst en zelfs strenge.
Klimaatverandering. Er zijn steeds vaker zachte periodes in winter en voorjaar, waardoor struiken en bomen willen uitlopen. Maar de voorjaarsnachtvorsten wijken niet, en hebben de neiging zelfs om lager te worden, en om ook nog eens later te komen.
Bij ons in de regio is dit jaar al twee keer de boel bevroren: in maart na een zachte periode een knallende -5°C, de eerste bloesems kapot, en nu begin april met -5°C alle andere bloesems, wijnstokken, fruitbomen. Ook veel eiken zijn bevroren, zelfs op plekken die er eerst geen last van hadden, zoals zuid-hellingen.
Het verlies van de oogst voor dit jaar zal niet de enige schade zijn. Bomen en struiken zijn dusdanig beschadigd, dat ze slecht zullen uitlopen nu, en veel later dan gunstig is; ze kunnen niet goed afharden, bladeren maken zoals nodig is, voordat de hittegolven komen (die van 35°C tot 40°C). De 'quercy', streek met veel eiken in ZW-Frankrijk, zal er lang raar uitzien: eiken die kaal blijven omdat ze bevroren zijn, esdoorns die helemaal groen worden (die kunnen tegen nachtvorst) en ondergroei die ook helemaal groen wordt.
Waarschijnlijk hebben veel vuren niets uitgehaald, de vorst was niet categorie 0 - -1°C, maar veel lager. Een derde (tweede) periode na het weekend dreigt zelfs. En als het zo doorgaat met die 'bise-configuratie' (het hogedruk bij Engeland verplaatst zich Europa in, warmt flink op, waarna het weer 'terugfloept' bij Engeland, oiv het Groenlandse hogedruk: koude-inval met N tot NO-wind: droge lucht en nachtvorst. Dit kan zich steeds herhalen.), kan het tot in mei doorgaan met zware nachtvorsten, en zullen ook notenbomen en essen, die later uitlopen, de pineut worden.

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #4
  • 10 apr '21
  • 10:07

Zoals de aarde kantelt zullen de seizoenen ook verschuiven . In de winter hadden we veel zuidwestenwind nu in de lente zitten veel met noord tot noordoosten winden

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #5
  • 10 apr '21
  • 11:30

Jullie bedoelen wrs: Kwalitatief Uitermate Teleurstellend

Hier beregenen we de bloesem bij nachtvorst, ook niet eenvoudig. Zolang je de kosten kunt doorberekenen in het product is er geen probleem al volgt er nog wel een lang seizoen met vele risico’s

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.