4
Fotocredits: 'Microplastics', Oregon State University via Flickr

FlashDagelijks korreltje microplastics

Hoeveel deeltjes microplastic krijgen we nu echt binnen? Wageningse onderzoekers maakten een model dat op basis van bestaande studies naar de microplastics in vis, schelpdieren, schaaldieren, kraanwater, flessenwater, bier, melk, zout en de lucht uitkwam op een gemiddelde microplastic-consumptie van 883 deeltjes per volwassene per dag. In gewicht komt dat overeen met 0,0041 mg per week, vergelijkbaar met een korreltje zout. Zeker dus geen creditcard, zoals het WWF berekende. Reken je nog even door, dan consumeert een mens gemiddeld 12,3 milligram microplastics in zijn hele leven. Het merendeel poep en plas je weer uit. Slechts een fractie (41 nanogram) wordt daadwerkelijk in het lichaam opgenomen. Wat het daar doet? Dat moet verder onderzoek uitwijzen.

WUR - Onderzoek berekent: mens consumeert per week ongeveer een korreltje zout aan microplastics, 22 mrt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 25 mrt '21
  • 22:25

The missing 99%: why can't we find the vast majority of ocean plastic? The Guardian (dec 2019).

De enorme hoeveelheden plastic aan het oppervlak van de oceaan wekten oorspronkelijk de publieke en wetenschappelijke belangstelling voor het plasticprobleem. Op die manier fungeerden ze als een boei, die de weg wees naar iets veel groters onder het oppervlak. De diepe oceaan is, "de grootste habitat ter wereld". We zijn nog maar net begonnen met het berekenen van hoeveel van ons plastic dat daar terecht is gekomen.

De hoeveelheid van het zichtbare plastic dicht bij de oppervlakte in de oceanen blijkt amper 1% te zijn van wat er in terecht is gekomen. Op 200 tot 1000m diepte wordt al veel microplastic gevonden, vermoedelijk komt het op de bodem terecht, mogelijk in de vorm als van een chemische stof. Veel soorten micro-organismen maken het plastic zwaarder waarna het zinkt. Recentelijk is men begonnen met het in kaart brengen van de nanodeeltjes in de oceanen.

Onderzoekers onder leiding van Alexandra ter Halle van de Paul Sabatier-universiteit in Frankrijk zijn watermonsters met gespecialiseerde apparatuur op nanoplastics gaan onderzoeken.
"40 jaar lang hebben we gezocht naar plastic dat we konden zien. Nu bereiken we de nanoschaal, die heel bijzonder is, zeer reactief, en moeten we opnieuw beginnen," zegt Ter Halle.
Twee jaar geleden waren zij de eerste die deze deeltjes in zeewater konden detecteren. De monsters worden tot een gas aangestoken, gebombardeerd met elektronen, en gescheiden door een elektrisch veld om hun gewicht en lading te meten. Ze kunnen niet conventioneel worden gezien, alleen gedetecteerd.

(Sterk ingekort vanuit bovenstaande bron)

Bleef het maar aan land, dan hebben we er nog vat op.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 24 mrt '21
  • 17:53

Micro deeltjes zijn 1000 keer groter dan nano deeltjes. Micro deeltjes zijn te groot om in de cellen door te dringen en nano deeltjes niet. Wetgeving t.a.v. voedselverontreiniging door micro/nano ontbreekt vooralsnog overal. We ontberen zelfs een internationaal erkende omschrijving van microplastics. Dan bestaan ze eigenlijk niet. Maar onze organen die er mee zijn doordrenkt spreken dat tegen.

Wat plastic ‘doet’ is ‘niet bekend’, moet ‘verder onderzocht’ worden. Leugens. Lees: ‘we moeten zo lang mogelijk tijd rekken, de financiële belangen gaan boven alles’.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 23 mrt '21
  • 15:48

De dosis maakt het gif.
14 nanogram is vast niet gemeten, maar berekend.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 22 mrt '21
  • 22:35

Bleef het maar in je lichaam, dan kwam het niet via het riool in de zee terecht.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.