13
Fotocredits: 'Negen Nijmeegse bedrijven in één box', via Support Your Locals

FlashKorte keten toch niet zo duurzaam

Je was net gaan denken dat je bij je local heroes boodschappen moet doen. Maar onderzoek gefinancierd door de EU wijst nu alweer uit dat het toch niet helemaal klopt.

"In veel gevallen is het duurzamer om ergens anders voedsel te produceren en het te importeren dan het lokaal te verbouwen. Iets telen in een verwarmde kas op een plaatselijke boerderij kan meer energie vergen dan het ergens met een geschikter klimaat te telen en het per boot in te voeren. Hetzelfde geldt voor water - als het te droog is waar je woont, kan het veel extra water uit de omgeving vergen om bepaalde gewassen te telen." Dat zegt dr. Tessa Avermaete, bio-econoom aan de KULeuven

Q&A: Why shorter isn?t necessarily better when it comes to food supply chains, 5 feb 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 5 feb '21
  • 12:37

Mooie studie. Altijd goed om intuïtie ('dichtbij is beter') te toetsen aan systeembenadering.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 5 feb '21
  • 18:17

Druiven doen we ook al lang niet meer. Alleen al omdat ze meer moeten kosten. Daarom liep het met die kasbananen ook helemaal verkeerd af.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 5 feb '21
  • 23:55

Om de milieu-impact van een groente- of fruitsoort te bepalen is de gehele levenscyclus van een product geanalyseerd. Dit betekent van teelt, transport, verpakking tot het uiteindelijk in het schap van de (super)markt ligt. Van deze fases is inzichtelijk gemaakt wat de milieu-impact is en hoe de verschillende producten scoren ten aanzien van de carbon footprint, energieverbruik en landgebruik. Uiteindelijk zijn deze scores teruggebracht naar een indeling in milieuklassen (A t/m E). Hiervoor is de nieuwste standaard en internationaal erkende methodiek gebruikt (Blonk Consultants).

Lokale groente en fruit van het seizoen, daar gaat voornamelijk om.
In Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, België tellen koude kassen daarin ook mee, warme niet!
In Nederland lijkt mij de kalender van Velt (B) ook toepasselijk.
Frankrijk heeft het voordeel van de verschillende klimaten waardoor meer variatie.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #4
  • 6 feb '21
  • 6:37

#3 Joep, je bedoelt dat de milieu-impact van 'lokaal' dan wel beter kan zijn?
Meer klimaten, meer variatie, maar je moet die producten dan wel weer verplaatsen?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 6 feb '21
  • 10:38

Frank Eric #4 , Ja, lokaal kan beter benut worden, wordt amper benut, en 'verplaatsen' kan dan veel minder. Waarom alle grond benutten voor een monocultuur en de groente en fruit voor de plaatselijke bevolking importeren terwijl die grond daar ook geschikt voor is (geldt ook voor veevoer)? Waarom 'moeten' wij nu verse snijbonen, sperziebonen, broccoli eten en liggen van de 24 lokaal te telen wintergroentes er nog maar een handjevol in de schappen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.