10
Fotocredits: 'Suikerbiet', pixabay.com

Flash‘Zelfmoord door neonics’

In Frankrijk mogen de boeren hun bieten weer tegen aanvallen door insecten beschermen met neonics, insecticiden waarvan wordt gedacht dat ze bijen doden. Toen die middelen verboden werden, daalden de oogsten zienderogen. Reden voor de Fransen om hun bietenboeren een derogatie, een uitzondering op de verbodsregel, te verlenen. De Nederlandse suikerbietenboeren willen dat ook, want zij zitten met dezelfde problemen. Maar minister Schouten wil er niet van horen. Zij zegt aanwijzingen te hebben dat mensen in de buurt van akkers er leukemie van kunnen krijgen en vaker zelfmoord plegen. Daarom is ze liever safe dan sorry.

Minister: geen uitzondering neonics in bietenteelt - Food & Agribusiness, 3 nov 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #1
  • 4 nov '20
  • 6:57

Exit bietenteelt. Vlooienbandjes ook maar verbieden? Ik denk dat die bandjes meer problemen met de menselijke gezondheid opleveren als een zaadje wat je in de grond stopt. Dat bandje raak je dagelijks aan als je je hond uit gaat laten.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 4 nov '20
  • 7:41

De 'derogatie' is tijdelijk; 2023 is het einde van de neonics geprogrammeerd. Ze worden nu tijdelijk toegestaan, om het bietenvergelingsvirus, wat door bladluizen wordt overgebracht, te bestrijden, waarvoor geen alternatieven zijn. De derogatie betreft alléén de suikerbiet. Ook mogen op de velden na suikerbiet (+ neonics) geen teelten komen, die bestuivers aantrekken, zoals koolzaad, teneinde blootstelling aan residuen van neonics door die bestuivers te minimaliseren.

Hens Baltesen
Hens Baltesen Land- en tuinbouw
  • #3
  • 4 nov '20
  • 15:53

willem van aaken Ik meende dat het ging over bijensterfte, niet over het door mensen aanraken van vlooienbandjes.
Een mens gaat dood van plm 40gr imidacloprid, daarvoor moet je 32 kattenvlooienbandjes opeten.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 4 nov '20
  • 17:32

Ik weet niet welke onderzoeken er in ons land lopen en wie er met LNV overleg plegen, ik ben maar een buitenstaander. Het zijn in Frankrijk niet zozeer de boeren geweest, maar onderzoeksinstituten die uitstel hebben gevraagd om meer ruimte te krijgen voor hun onderzoek naar een oplossing. Wellicht worden ITB (Technisch Instituut voor de suikerbietenteelt) en INRAE (French National Research Institute for Agriculture) door de Franse staat ondersteund.

Hier nog wat info uit de media.
Op 6 juli is de Wetenschappelijke Raad van het ITB bijeengekomen om zijn expertise over de lopende onderzoeksacties in te brengen. Het wordt voorgezeten door Guy Richard van INRAE en brengt leden uit de onderzoekswereld en de industrie samen. Ook het ministerie van Landbouw en Franse en internationale entomologen en virologen waren uitgenodigd.
(Bron)

Intussen wordt veel onderzoek gedaan om tot een oplossing te komen, maar dat zal wellicht nog enkele jaren in beslag nemen. Overigens zijn er meerdere virussen (5) die de bieten belagen (Bron), en aangepaste rassen hebben vooralsnog een lagere opbrengst/ha.

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #5
  • 4 nov '20
  • 19:29

"De uitzonderingen daarop zijn bewoners van woningen dicht bij maisteelt; zij hebben een grotere kans op luchtwegaandoeningen. Bewoners dicht bij de roulatieteelt granen/bieten/aardappelen hebben meer dan gemiddeld te maken met leukemie; dicht bij graanteelt lijkt meer zelfdoding voor te komen."

Zijn dat niet de boeren zelf?!

Men wil boeren dus beschermen door ze niet meer te laten boeren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.