10

FlashLiegen en kiezen

Van het gas en aan de warmtepomp. Dat zou de burger zelfs geld opleveren. Maar dat klopt niet rekende het eerbiedwaardige Planbureau voor de Leefomgeving voor. Nee, die zijn niet waar, vond de politiek correctste krant van ons land de volgende dag - maar dat ging over meningen. Vandaag zegt een columnist waar het echt op staat: politici moeten ophouden met liegen en de kosten gewoon duidelijk maken. Maar ja, ze willen wel weer herkozen worden. Dat lukt niet best met slecht nieuws. Voor die uitdaging is nog steeds geen oplossing gevonden in democratieën.

Het Financieele Dagblad - Hou op met de sprookjes over de kosten van verduurzaming, 27 aug 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 27 aug '20
  • 20:31

Als je echt duurzame energie wilt wordt het zowiezo duurder dus waarom zou je het dan niet zelf organiseren. Je moet geen vergelijking maken met wat het nu kost maar met wat het zou kosten als alle energie duurzaam was.

Maria Janssens
Maria Janssens Eindtijd deskundige
  • #2
  • 27 aug '20
  • 22:30

Tjonge jonge HIER is het zo geprezen scherpzinnige artikel te lezen.
Heb ik daaaar zoveel moeite voor gedaan? O, bij opnieuw aanklikken van de link toch niet. Het kan alleen via de link in twitter @FD-nieuws.... .

Het bevat nul, komma nul, niks nada nieuws. Zou de gemiddelde burger zo infantiel zijn, of willen hullie van FD aangeven dat ze zich echt wel kritisch kunnen opstellen?
Volgens mij is algemeen bekend dat de meeste huiseigenaren, ondanks alle wervende filmpjes en teksten, voorlopig afwachten of er nog iets bruikbaars komt.
Intussen stapelen de blunders (slecht werkende warmtepompen, niet rendabele zonnepanelen, verstikkende isolatie, ventilatie in huis die te veel kabaal maakt en/of niet afdoende werkt, peperdure energie rekeningen) zich op.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #3
  • 27 aug '20
  • 22:36

Als politici de waarheid vertellen over de kosten van de duurzame transitie dan wilt niemand die overstap maken, de overheid probeert mensen te overtuigen met subsidies maar dat is een sigaar uit eigen doos want dat geld moet wel eerst in de vorm van belastingen worden geïnd en als de overheid geld te kort komt verhogen ze wel weer de belasting en accijnzen.

Als je succesvol wilt zijn in de politiek moet je goed kunnen liegen en mensen dingen beloven waar van je weet wat je niet waar kan maken, wordt wel eens gezegd.

Maria Janssens #2 Soms denk ik dat de hele groene gekte alleen maar om geld draait (dollar biljetten zijn groen), vaak komen ze met oplossingen waarvan ze weten dat het niet werkt en toch doen ze het, het hele biomassa fiasco is er een voorbeeld. Zoals men wel eens zegt; het lijkt dat erop dat er eerst aan het probleem verdient moet worden voordat men het oplost.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #4
  • 30 aug '20
  • 7:42

#2 Zijn de voorbeelden die je opsomt geen voorbeelden van mensen die voor een "kooppie" nog meer wilde besparen?
Goedkoop is duurkoop?
Niet rendabele zonnepanelen? > Wie heeft dan de berekening gemaakt en het plan goedgekeurd?
Ventilatie in huis die kabaal maakt? > Wie heeft er dan niet naar de specificatie van het product gekeken bij dba in gebruik in basisstand en hoogste stand? (is er gewoon op de goedkoopste geklikt).
Verstikkende isolatie heb ik zo geen voorbeeld bij. Wat bedoel je daar? Huizen hebben geen ramen en deuren meer na isolatie? Dat is dan meer een ontwerp fout vanuit luchtkwaliteit dan vanuit hoeveel isolatie moet er in de spouwmuur zitten. of begrijp ik het niet goed?

#3 Jordi, ik heb bij renovatie, voorjaar 2020, mijn dak extra geïsoleerd, er staat een warmtepomp op het dak. Het dak ligt voor 80% vol met zonnepanelen. Welke niemand?

Ps: Die belastingen worden wel geïnd ook bij jouw. Ik heb inderdaad nodige terug gekregen via routes. Jij niet Jordi begrijp ik want jij doet er niet aan mee. Wie is er nu (netto) slim ;-).

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #5
  • 2 sep '20
  • 18:09

Kerst 2019, Opperleugenaar Timmerfrans:

‘We gaan de burgers helpen. In heel Europa krijgt het midden- en kleinbedrijf de kans om huishoudens van zonnepanelen en warmtepompen te voorzien. Zij hoeven het geld niet zelf te lenen. Zij blijven betalen wat zij nu voor hun energie betalen en na vijf of zes jaar is de investering terugbetaald. Dan kost het ze alleen nog onderhoud. De EU investeringsbank draagt het risico. Er is kapitaal genoeg en de rente is lager dan nul.’

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.