10

FlashDraagvlak en schapenhek voor de wolf

Blijft de wolf in het overvolle Nederland en België? Het hangt af van hoeveel slachtoffers het verkeer onder wolven gaat maken, maar ook of we het samen wel willen. Het maatschappelijk draagvlak. Er is alvast een schapenhekkenbeweging opgericht die - in het Engels - Wolf Fencing wordt genoemd. De beweging wil niet de wolven achter een hek, maar de schapen en helpt belangeloos veehouders die zich tegen wolven willen beschermen.

Nature Today - Nature Today | 'Wolf Fencing' voor conflictarm samenleven met de wolf, 8 dec 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #1
  • 8 dec '19
  • 14:17

Welja zet het hele cultuurlandschap* achter een hek en je hebt de wolf vanzelf ook achter een hek.

*kost wel wat meer maar dan heb je ook wat.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 8 dec '19
  • 17:36

De Veluwe is ingedeeld (doorzeefd) met hertenkerende rasters, wildroosters, faunapassages, snelweg, spoorlijn en een gedefinieerd wolvenleefgebied. De plattegrond van deze dierentuin is afkomstig van de provincie Gelderland. Hoe we de wolven die onze kant uit komen over het hek heen tillen is mij niet bekend.

Gijsbert Six
Gijsbert Six Natuur en landschap | Schapenhouderij
  • #3
  • 9 dec '19
  • 11:24

Als dossierhouder wolven van het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders en lid van de wolvencommissie Gelderland heb ik enig inzicht in de gevolgen van de komst van de wolf in Nederland. Wat mij opvalt is dat er veel onzin wordt beweerd. Dat zie ik ook in de reacties op berichten over wolven op Foodlog.
Al meer dan een jaar zijn de wolven op de Veluwe erin geslaagd om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Er zit heel veel wild op de Veluwe en ze zijn er kennelijk in geslaagd om ondanks alle beperkingen het wild te vangen. Alleen op 19/9 (Emst, 14 schapen) en 31/10 (Hoog Soeren, 4 schapen) was er predatie op landbouwhuisdieren. In Emst waren de schapen niet beschermd, Hoog Soeren is nog niet duidelijk.
Het door ons mensen gedefinieerde wolvenleefgebied is voor de wolf irrelevant. Ook dat wij denken dat gebieden niet geschikt zijn voor de wolf of dat er te veel obstakels zouden zijn is niet relevant. De wolf is op eigen kracht hierheen komen lopen en bepaalt zelf zijn leefgebied. Als de wolven de Veluwe niet geschikt hadden bevonden dan waren zij wel verder gelopen. Wij mensen willen alles onder controle hebben, maar daar heeft de wolf geen boodschap aan. Voor sommige mensen is dat moeilijk te verkroppen.
Het is niet zo dat door het plaatsen van wolfwerende omheiningen het landschap zou 'verhekken'. In verreweg de meeste gevallen gaat het om het aanpassen van bestaande omheiningen. Er komen geen hekken bij. Zo hebben de schaapskuddes op de Veluwe de bestaande nachtkralen aangepast. Een uitzondering hierop zijn de hekken die Nationaal Park de Hoge Veluwe bij een paar ecoducten heeft geplaatst, maar dat is een geval apart.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #4
  • 10 dec '19
  • 13:09

Hier in de regio is het gebruikelijk dat schapenhouders in de late herfst en winter langs de melkveehouders trekken en de schapen het oude gras laten afgrazen. Ze kunnen nu volstaan met 1 draadje van vaak meer dan een kilometer lang om de schapen binnen te houden, stel je eens voor dat dat opgeschaald moet worden naar een wolfbestendige verplaatsbare omheining qua investering en arbeid dan mag je de shoarma wel per snipper gaan verkopen.
#3 de winter is nog niet ten einde volgend jaar hebben we de huidige wolven + aanwas + eventuele nieuwe duitse nieuwkomers hoe ver moet het komen voordat er ingegrepen wordt, ik hoop dat dat niet overgelaten wordt aan de divisie "dat regelt zichzelf wel"

Gijsbert Six
Gijsbert Six Natuur en landschap | Schapenhouderij
  • #5
  • 10 dec '19
  • 17:32

#4 Het ziet er inderdaad somber uit voor de professionele bedrijven met winterbegrazing. Gezien de beschermde status van de wolf en het feit dat een meerderheid van de bevolking de wolf niet wil tegenhouden is afschot geen realistische optie. Artikel Trouw enquête RDA - De Staat van het Dier We hebben er dus maar mee te dealen: de schapen beschermen.

Er zijn wel innovatieve oplossingen die mogelijk soelaas kunnen bieden Bijvoorbeeld deze: Mobiel elektrisch raster Maar het zal altijd tijd en geld kosten.

Een groot Duits begrazingsbedrijf in een wolvengebied zegt dat ongeveer 20% van de bedrijfskosten gaat zitten in preventieve maatregelen tegen wolven. Dit betekent of genoegen nemen met minder winst of de verhoogde kostprijs doorberekenen aan de klanten. Slechts weinig bedrijven hebben een winstmarge van meer dan 20% en zeker geen schapenbedrijven. Als de afzetmarkt voor vlees de wereldmarkt is dan zal het niet lukken om de kostprijsverhoging door te berekenen. Als het product natuurbeheer is dan zullen mogelijk sommige terreineigenaren bereid zijn om meer te betalen, maar lang niet allemaal.

Een andere optie is subsidie. Niet alleen voor de investeringen maar ook de exploitatie. De EU laat dit toe maar het moet wel bevochten worden. Gevestigde belanghebbenden bij landbouwsubsidies en natuursubsidies zullen zich hier tegen verzetten.

De ernst van de situatie is in grote delen van de schapenhouderij nog nauwelijks doorgedrongen. Afgelopen zomer heeft de LTO voor haar leden op de Veluwe een informatiebijeenkomst georganiseerd. 30 professionele schapenhouders waren uitgenodigd. Er waren 2 aanmeldingen: 2 journalisten. De bijeenkomst ging niet door ...

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.