Hoe kom je in Nederland aan zwarte bessen? Daar kun je niet aankomen, treurt Marjoleine de Vos in de NRC die er graag een broodpuddinkje mee maakt. Behalve als je iemand kent met een zwartebessenstruik en die iemand wil delen. Ja hèhè, zo kom je ook aan gebraden cavia's (een lekkernij in Zuid-Amerika) als een gulle buurman ze in een pan stopte.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Klimaat? Plukloon? Te snel verdroogd? Supers willen ze niet?
Ze worden in Frankrijk in ieder geval op commerciele schaal geteeld. Volgens het Franse ministerie van agricultuur wordt in Frankrijk op 880 ha. Cassis verbouwd, zie hier. In de supermarkten aldaar vind je ze meestal alleen in de diepvries, soms ook gedroogd. Kwekers van 'rood fruit' hebben meestal wel een winkeltje aan huis. Je moet dan wel weten welk fruit er in welk jaargetijde rijp is, anders zie je er alleen ingemaakt fruit. Begin september is er een cassis feest, Fête du cassis nabij Nuits-St-Georges en net als de wijnroutes ook een cassisroute, duizenden Nederlanders jakkeren er jaarlijks vlak langs.
Paar jaar geleden op vakantie in Zeeland veel zwartebessenteelt gezien: zie hier.
Zwarte bessen zoals Joep noemt voor de cassis? Zijn dat nu die zwarte aalbessen die je dus ook in het wit en rood hebt? Ik had een zwrate aalbessenstruik in mijn tuin staan, maar die bessen zijn neit om te vr...ten zo, dus die struik is allang weer weg. Maar dat is idd bijna de enige mogelijkheid om eraan te komen, zelf in je tuin ofzo zetten. Maar blauwe bessen zijn er volop en die zijn ook erg lekker om mee te bakken............
Blauwe bessen vind ik prima en die zwarte ken ik niet, dus die mis ik ook niet.
Carolien #2, Jammer dat al die bessen met suiker worden verwerkt en niet beschikbaar zijn voor de consument die er heerlijke gerechten van kan maken (NRC).