Terwijl in Nederland wordt gesproken over melk die over de klompen van de boeren klotst en Europa met een overproductie aan melk kampt, komt uit Duitsland plotseling heel ander nieuws.
Door de zeer lage melkprijs van de laatste maanden hebben Duitse boeren de productie beperkt en samen met lagere gemiddelde gehaltes aan vet en eiwit is er nu een tekort ontstaan aan boter en kaas.
De grootste Duitse zuivelfabriek DMK (Deutsche Milch Kontor) heeft daarom haar afnemers een bericht gestuurd dat er tekorten in leveringen kunnen ontstaan.
De grote Duitse supermarktketen Edeka waarschuwt op haar beurt de klanten voor lege schappen bij boter en kaas.
DMK is in Duitsland richtinggevend voor de melkprijs. Echter DMK zelf zit al jaren in het onderste niveau van de prijs en veel boeren hebben daarom zo mogelijk een andere afnemer gezocht.
Tegen deze achtergrond betaalt DMK betaalt in oktober 3 cent meer dan in september (+15%).
Dit artikel afdrukken
De grootste Duitse zuivelfabriek DMK (Deutsche Milch Kontor) heeft daarom haar afnemers een bericht gestuurd dat er tekorten in leveringen kunnen ontstaan.
De grote Duitse supermarktketen Edeka waarschuwt op haar beurt de klanten voor lege schappen bij boter en kaas.
DMK is in Duitsland richtinggevend voor de melkprijs. Echter DMK zelf zit al jaren in het onderste niveau van de prijs en veel boeren hebben daarom zo mogelijk een andere afnemer gezocht.
Tegen deze achtergrond betaalt DMK betaalt in oktober 3 cent meer dan in september (+15%).
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er is nog meer dan genoeg melk in de EU. Als ze zelf tekort hebben kunnen ze bijkopen op de spotmarkt, die is de afgelopen periode wel fors opgelopen maar 'beter duur dan niet te koop'. De contractuele boetes voor niet-levering zijn vast hoger dan de inkoopprijs op de spotmarkt plus de bewerkingskosten.
Maar het is wel duidelijk dat actueel (vanwege de uitermate lage melkprijs) er elders in de EU behoorlijk minder melk wordt geleverd, dat geeft natuurlijk richting de toekomst veel perspectief.
Is het niet zo dat er nog een gigantische hoeveelheid melkpoeder, boter en kaas
in gesubsidieerde "private opslag" ligt, Lourens?
Verder lijkt het me uitermate interessant te weten waarom Duitse melkboeren wél met een productieverlaging reageren op prijsdalingen, en onze Hollandse melkboeren er dan
- ten eigen detrimente, tot zelfs verlies van derogatie aan toe - juist nog een extra schepje bovenop gooien. Wie?
Ik heb zo'n vermoeden dat dat komt omdat Duitse (en Oostenrijkse ook trouwens) vaak Nebenerwerbveehouders zijn, ze hebben er ook nog iets anders naast, hetzij toeristisch, hetzij andere uitweg, dan reageer je sneller op prijsval. Onze NLse veehouders zijn allemaal specialisten. In mijn jeugd in Brabant was dat nog nergens zo, die boeren zouden waarschijnlijk ook directer op die prijsval gereageerd hebben door zich op wat anders te storten dat meer opbracht. Bij specialisten is het alles (vooruit dus) of niets, kamikaze dus vaak!