In de Ondertussen van vrijdag 8 november valt mij op:

- Op 13 december gaan Nederlandse boeren opnieuw protesteren tegen het stikstofbeleid van de regering. In Amsterdam, zo luidt het plan van Agractie. Een beperkt aantal trekkers, want het moet vooral een publieksactie worden met 'persoonlijke verhalen' waarin de beleving en kwaliteit van Nederlands voedsel centraal staan, zegt voorman Bart Kemps (NRC).

- In Italië protesteerden boeren tegen de wilde zwijnen. In 4 jaar tijd verdubbelde het aantal wilde zwijnen naar zo'n 2 miljoen. Ze vreten de oogst op en veroorzaken verkeersongelukken - circa 10.000 vorig jaar. Boeren en burgemeesters demonstreerden zij aan zij in Rome. Natuurbeschermers zijn tegen vergaande maatregelen (Guardian). Volgens hen horen wilde zwijnen in het landschap thuis. Wie moet de zwijnen dan in toom houden? De wolf. Ook die is in opkomst in Italië, maar lang niet zo snel als die zwijnen.

- "Uiteindelijk maken we gewoon een eitje", zei Kipster-boer Ruud Zanders na het winnen van de Challenger50-finale (Sprout). De jury kijkt daar nog wel wat anders tegenaan; volgens hen is Zanders een challenger-op-wereldschaal. "Dat hij ook over goed ondernemerschap beschikt, bewijst Ruud doordat hij zoveel partijen meekrijgt in zijn visie. Hij wist in korte tijd een deal te sluiten met een grote supermarkt in zowel Europa als Amerika. Misschien is Ruud wel de Elon Musk die de agrarische sector zo hard nodig heeft.” Kipster hoeft in ieder geval niet beperkt te blijven tot legkippen en hanenballen, aldus Zanders. "Wat wij met kippen doen kan je ook met varkens doen.”

Nog meer innovatie. Amsterdam gaat met luchtbelletjes plasticafval tegenhouden voordat het naar zee stroomt (Parool); weer een Nederlandse vinding die het wereldnieuws haalt, na Boyan Slats plasticvanger. Trouwens, ook Slat bedacht een manier om plastic aan de bron tegen te houden. In Maleisië werkt zijn Interceptor al. En wetenschappers hebben een manier bedacht om de stroperijen op neushoorns tegen te gaan. Ze gaan de zwarte markt overspoelen met valse neushoorns, gemaakt van paardenhaar (Guardian). Dat zal die stropers leren.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken