De boer staat centraal in de nieuwe Europese biodiversiteitsstrategie. Dat zegt Milieucommissaris Virginijus Sinkevičius van de Europese Commissie.

Hij sprak vandaag met de landbouwcommissie van het Europees Parlement. De Europese Commissie wil de biodiversiteit in de Europese Unie herstellen. Dat wil ze door tenminste 30% van het grondgebied (inclusief de zeeën) te beschermen als natuur. Parallel daaraan moet de biologische landbouw uitbreiden tot 25% van het landbouwareaal in 2030. Verder en moet het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica met de helft naar beneden ten opzichte van 2019.

Sinkevičius gaf er voorts vooral blijk van weinig verstand van markten te hebben. Hij zei te verwachten dat de inkomens van de boeren verbeteren als ze biologisch gaan werken. Hij baseert zich op het inkomen dat biologische boeren nu verdienen ten opzichte van hun gangbare collega's. Hij vergeet alleen dat het marktaandeel van biologisch zelfs in de meest ontwikkelde markten van Europa niet boven de 10% uitkomt (zoals bijvoorbeeld in Oostenrijk). Wie de markt overvoert, veroorzaakt dalende prijzen. Dat marktmechanisme duwt zelfs de goede inkomens van de boeren die nu al beter verdienen omlaag, tenzij de vraag naar biologisch sterk zou stijgen. Gezien de economische krimp en werkeloosheid die Europa de komende jaren zal moeten verwerken, is dat laatste onwaarschijnlijk. Supermarkten lijken zich al op te maken voor een aanbod dat geschikt is voor klanten met smallere beurzen.
Boerderij - EU-commissaris: boer centraal in strategie biodiversiteit
  • Deel
Druk af