Zeezout gebruiken levert niet alleen schimmelgevaren op maar ook een risico op jodiumgebrek. Dat blijkt uit de discussie hier op Foodlog over het hippe zeezout. Kelpsupplementen, van zeewier dat van nature jodium bevat, kunnen dat gebrek aanvullen maar de bezorgde consument moet wel uitkijken welk pakje hij of zij koopt. De hoeveelheid jodium klopt niet altijd met wat er op de verpakking staat, ontdekte de Consumentenbond. Van de 5 onderzochte kelpsupplementen bevatten er 2 te weinig jodium en 1 juist te veel.
De Bond onderzocht ook 7 jodiumsupplementen op basis van kaliumjodide - dezelfde jodiumsoort als in bakkerszout zit, gemaakt via een scheikundig proces. Al deze supplementen bleven binnen de wettelijk toegestane marges voor afwijkingen.
De Bond onderzocht ook 7 jodiumsupplementen op basis van kaliumjodide - dezelfde jodiumsoort als in bakkerszout zit, gemaakt via een scheikundig proces. Al deze supplementen bleven binnen de wettelijk toegestane marges voor afwijkingen.
Otto #2, dat is wat wij doen, want veel meer dan 2 sneetjes brood/pppd met bakkerszout gaan er bij ons niet in omdat we 's morgens beginnen met havermoutpap. In tal van andere landen wordt 2x per dag warm gegeten (= 14x per week). Je eet dan vanzelf een aantal keren per week iets met vis, zeker als een eenvoudige maaltijd vaak al begint met een voorgerecht. Vette vis (haring, makreel, zalm, sardines), bevat omega3 vetzuren, vit A en D die maar weinig in andere levensmiddelen zitten. Witte (magere) zeevis bevat weer meer jodium. In kustgebieden worden maaltijden soms met zeegroentes gegarneerd. Gedroogde zeewier producten hebben echter vaak hoge concentraties jodium die terecht mogelijk tot overdosering kunnen leiden. In landen waar bijna uitsluitend vis wordt gegeten, geeft 1000 of meer microgram jodium per dag geen gezondheidsproblemen.
Of meerdere keren per week vis.
Kortom, het beste supplement blijft bakkerszout: 1,65 euro per kilo.