De Saltwater Brewery is een "brouwerij opgericht door vissers, surfers en mensen die van de zee houden". Als oplossing voor de plasticvervuiling in de oceanen, ontwikkelde de brouwerij een biologisch afbreekbare sixpack-houder. Mocht de blikjesbinder onverhoopt in de oceaan terechtkomen, dan voedt hij het zeeleven in plaats van het te bedreigen.

Samen met het New Yorkse bedrijf WeBelievers maakte Saltwater Brewery een sixpack-houder van restproducten als graan en gerst uit het bierbrouwersproces. Afgelopen maand printten ze met 3D-printers 500 prototypen uit om te testen.

Afbreekbaar versus verteerbaar
In de VS is sinds 1988 een wet van kracht die de industrie verplicht sixpack-houders van natuurlijk afbreekbaar materiaal te maken. 'Natuurlijk afbreekbaar' werd geïnterpreteerd als photodegradable, wat inhoudt dat het plastic bij blootstelling aan licht uiteenvalt in kleinere stukjes. Voor gewone sixpack-houders duurt dit drie tot vier weken. Dat betekent dat zeedieren minder risico lopen verstrikt te raken in de grote stukken plastic, maar het lost het probleem van de kleinere stukken - soms giftig - plastic niet op. Die worden opgegeten voor zeedieren en belanden vervolgens in de voedselketen en ons voedsel. De biologisch afbreekbare sixpack-houder is gewoon eet- en verteerbaar.

Saltwater Brewery wil in eerste instantie met een productie van 400.000 sixpack-houders per maand in de eigen productie kunnen voorzien. De markt is veel groter; in 2015 werd 50% van het bier in Amerika in blik verkocht. Bijna al die blikken zitten in een blikjesbinder.

Vooralsnog hangt aan de afbreekbare houder nog een behoorlijk prijskaartje. Ze kosten 10 tot 15 dollarcent per stuk, meldt Ecowatch. De initiatiefnemers hopen met hun biologisch afbreekbare sixpack-houder grote bedrijven te inspireren hun voorbeeld te volgen, zodat de productiekosten omlaag kunnen.

Dit artikel afdrukken