De Belgische biermarkt heeft al jaren te kampen met een daling in de consumptie van bier. Jaarlijks neemt het bierverbruik met 1,5% af. De trend blijft zich voortzetten; onder meer door de terreuraanslagen is alleen al in de eerste maanden van 2016 de consumptie met 6% afgenomen. In de horeca is dit zelfs 7%.

Niet alleen de terreuraanslagen spelen mee, ook de verhoogde accijns. “De accijnzen liggen in België nu al 60% hoger dan in Duitsland, dat andere grotere Europese bierland in Europa,” aldus Jean-Louis Van de Perre van de Belgian Brewers. De Belgen hopen nu op een succesvol verloop van het EK voetbal. “Een goede zomer kan nog veel goedmaken.”

Groot-Brittannië
In tegenstelling tot België en andere landen, stijgt in Groot-Brittannië de consumptie van alcohol juist. Sinds 1960 is er een toename te zien van 65%. De gemiddelde Brit drinkt 11,6 liter pure alcohol per jaar en de Britten zijn hiermee de grootste drinkers in Europa. Ondanks dat het alcoholgebruik en de gevolgen daaarvan de Britse overheid jaarlijks ruim €27 miljard kosten, lukt het de overheid niet om beleid te ontwikkelen dat de alcoholconsumptie omlaag dwingt.
Dit artikel afdrukken