Lichamen van Covid-19-patiënten zijn nog besmettelijk na hun overlijden. Zij worden daarom anders behandeld dan lichamen van mensen die aan iets anders overlijden, ontdekte een Volkskrant-verslaggever die verslag doet vanuit het Amphia ziekenhuis in Breda.

Normaal gesproken worden overleden personen onderworpen aan autopsie. Zo kan worden vastgesteld wat de doodsoorzaak is geweest en of deze persoon ook leed aan andere (onzichtbare) ziekteprocessen.

Overleden coronapatiënten krijgen absorberend materiaal in de keelholte ingebracht, vertelt mortuariumbediende Martin van der Stelt. Dat voorkomt dat lichaamsvocht via de mond naar buiten stroomt en mogelijk anderen infecteert in de laatste fase boven aarde. Ieder lichaam vervolgens wordt met laken en al in een bodybag geschoven, zonder er verder onderzoek aan te doen.

Pathologen vinden het te gevaarlijk om obducties te doen bij coronapatiënten. De mortuariumbediende begrijpt dat, maar “van een lichaam kun je veel leren”, aldus Van der Stelt. Juist bij een ziekte waarover nog zo veel vragen onbeantwoord zijn is dat heel belangrijk. Maar het gebeurt dus niet.
de Volkskrant - Van een dood lichaam kun je veel leren. Maar nu mag dat niet
  • Deel
Druk af