De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Supermarkt Hoogvliet rolt 'online sommelier' uit
Hoogvliets WineStein is een interactief wijninformatiesysteem met het complete wijnassortiment van Hoogvliet. De 'online sommelier' wordt door middel van een tablet in het wijnschap geïntegreerd. Eind september start de supermarktketen met de uitrol, meldt De Levensmiddelenkrant. Het moet klanten helpen een wijn kiezen die bij de gelegenheid, smaakvoorkeur of gerecht past. Uit onderzoek blijkt namelijk dat consumenten vaak terugvallen op dezelfde wijn, omdat ze bang zijn een wijn te kopen die niet bevalt. De WineStein moet ze overhalen om uit hun comfortzone te stappen. Op de tablet kun je een gerecht, ingrediënten, gelegenheid of smaakvoorkeur invoeren. Het systeem helpt je vervolgens met het maken van een keuze. WineStein is voor klanten ook verkrijgbaar als app voor iPhone en Android.

FL 2. Slechte hygiëne rondom lunch op Belgische scholen
De voedselveiligheid op Belgische scholen laat nog te wensen over. Dat blijkt uit een onderzoek door verpakkingsfabrikant Tetra Pak onder 350 kinderen naar voedselveiligheid op scholen. Slechts 1 op de 5 kinderen heeft de mogelijkheid de lunch in een koelkast te bewaren en 1 op de 10 moet verplicht handen wassen voor het eten. Thuis geldt dat voor 75% van de kinderen. Ook bleek dat de meeste ouders de kinderen wel een milieuvriendelijke brooddoos meegeven, maar dat 1 op de 10 ouders deze niet dagelijks schoonmaakt. Birgit Kamp van Tetra Pak: “Ouders en leraren moeten vooral meer aandacht besteden aan voedselhygiëne als het buiten warm is”. Ze voegt daaraan toe: “Kleine aanpassingen als een koelkast voor de brooddozen en de kinderen handen laten wassen, zijn belangrijk voor een voedselveilige schoolomgeving”.

FL 3. 'Clean Label' op voedingsmiddelen dreigt tot meer voedselverspilling te leiden
Marktonderzoeksbureau Mintel constateert dat bij nieuwe productintroducties de ‘geen conserveringsmiddelen en toevoegingen’-claim nog altijd de meest voorkomende is. Dit brengt voedselproducenten in een lastige positie, schrijft Food Navigator. Enerzijds willen zij gehoor geven aan de vraag van consumenten naar een zo natuurlijk mogelijk product. Anderzijds vergroot de afwezigheid van conserveringsmiddelen de bederfsnelheid. Daarmee is de kans op voedselverspilling ook groter. Volgens Mintel geven consumenten vaak aan ethische of groene overwegingen te hebben, maar kunnen ze door geld- en of tijdgebrek hun woorden niet in daden omzetten. Dus verwachten ze van producenten dat zij dat voor hen doen. Slechts zo’n 15-23% van consumenten in Europa is bereid 'nee' te zeggen tegen een speciale aanbieding, als dat voedselverspilling zou verminderen.

FL 4. ‘Vergeten’ granen winnen aan populariteit
In de VS groeit de belangstelling voor 'oergranen', met quinoa en chia als koplopers. Ook onbekendere graansoorten als teff, amaranth en freekeh krijgen steeds meer aandacht. Deze ‘vergeten’ (pseudo)graansoorten zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Amaranth, qañiwa, gierst, teff en sorgo zijn glutenvrije varianten. Omdat de oergranen nog niet op grote schaal worden geproduceerd, zijn ze vrijwel altijd ook biologisch. Volgens een rapport van Packaged Facts spelen oergranen een belangrijke rol in veel hippe voedseltrends als paleo, veganisme en low-carb. Eén op de vijf Amerikanen geeft aan deze producten wel eens te kopen.

FL 5. Bloedsomloop zittende kinderen neemt sterk af
Dat zitten slecht is voor de gezondheid van volwassenen weet iedereen. Nu laat een nieuwe studie zien dat zitten voor kinderen net zo slecht is. Nadat meisjes tussen de 9 en 12 jaar drie uur stil gezeten hadden, was er al een sterke verandering te zien in hun bloedsomloop.
Vanaf de leeftijd van 8 jaar neemt de hoeveelheid fysieke activiteit bij kinderen af, vooral bij meisjes. De onderzoekers observeerden 9 meisjes voor hun onderzoek. Ze lieten de ene groep drie uur achter elkaar zitten, de andere groep begon ieder uur met 10 minuten rustig fietsen. Na de drie uur was bij de zittende groep een afname van 33% van de vaatfunctie in de benen te zien. De groep die ieder uur op de fiets zat, had dit niet. Toen de kinderen een week later terug kwamen om de test nogmaals te doen, waren de waardes weer hersteld naar normaal.
Hoofdonderzoeker Dr. Ali McManus maakt zich zorgen: “Het viel me op hoe eenvoudig het was om kinderen drie uur lang stil te laten zitten met filmpjes en een ipad. We hadden verwacht dat ze meer wilden bewegen”. Verder voegt ze toe: “Dit waren relatief korte sessies waarna de kinderen weer herstelden door te bewegen, maar we weten nog niet goed wat dag na dag veel zitten met de kinderen doet”.

FL 6. Griepvirus groeit in mond
De mond speelt een belangrijke rol in de manier waarop griepvirussen zich door de lucht van de ene naar de andere persoon verspreiden. Sommige varianten van het virus blijken beter in staat om zich te verspreiden door de lucht dan andere. Deze virusvarianten blijken zich beter te ontwikkelen in het zachte gedeelte van het gehemelte. Als dat infecteert en ontsteekt, met hoesten en niezen tot gevolg, profiteren juist deze luchtgedragen virussen daar van.
Dat ontdekten wetenschappers van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), meldt de Daily Mail. Dit nieuwe inzicht kan in de toekomst helpen bij het voorspellen welke griepvarianten de meeste kans hebben op het veroorzaken van een griepepidemie. Daarnaast is het ook een verklaring waarom je door niezen en hoesten het virus kan verspreiden. De studie is uitgevoerd bij fretten en gepubliceerd in vakblad Nature.

FL 7. WHO: 'levensverwachting in EU dreigt te dalen'
Het European Health Report van de WHO brengt alarmerende cijfers naar buiten. Ruim 59% van de mensen in Europa heeft overgewicht of is obees. De gezondheidsorganisatie waarschuwt dat de huidige generatie wellicht ‘niet zo lang zal leven als hun grootouders’.
Mensen in Europa roken en drinken ook meer dan bewoners van andere regio’s; 30% rookt en gemiddeld drinken Europeanen 11 liter pure alcohol per jaar. Vergeleken met het rapport van 2012 is er wel verbetering in levensverwachting te zien. Dr Zsuzsanna Jakab, WHO-directeur van Europa, denkt echter dat deze vooruitgang verloren gaat als het rookgedrag en alcoholgebruik niet veranderen.

FL 8. 'Politieke varkensprijs' in Frankrijk definitief gesneuveld
Al sinds juni van dit jaar probeert de Franse overheid de prijs voor varkens kunstmatig hoog te houden. Op de Marché du Porc Breton (MPB) in de Bretonse plaats Plérin zou de prijs per kilo niet onder € 1,40 per kilo mogen dalen. Varkenshouders moesten zo worden beschermd tegen de concurrentie uit vooral Nederland, Duitsland en Spanje. De grote slachters en verwerkers La Cooperl en Bigard weigeren echter al sinds augustus nog langer varkens via de MPB af te nemen. Omdat ze ruim een kwart van de omzet vertegenwoordigen, blijft de beurs daardoor met varkens zitten en zijn boeren gedwongen die via andere wegen - en tegen een lagere prijs - aan hen te leveren.
La Cooperl en Bigard weigeren medewerking aan de ‘politieke prijs’ van €1,40 die, volgens hen, hun export schaadt. Om hun marktaandeel te behouden, kochten zij minder Frans en meer goedkoper buitenlands vlees in.
De Union des groupements de producteurs de viande de Bretagne (UGPVB) besloot gisteren een einde te maken aan de charade die niet in staat is om tegen de kracht van de markt op te kunnen. Vanaf komende week moet de MPB weer de marktwaarde van een varken als prijs accepteren. Die zal vermoedelijk liggen op €1,329.
Directeur Daniel Picard van de MPB ruimt het veld. Dat meldt Le Monde.

FL 9. Nutella-producent Ferrero sleept Delhaize voor rechter om palmolie
De Italiaanse voedingsmiddelenproducent Ferrero daagt de Belgische super Delhaize voor de rechter. Delhaize zou met zijn 'palmolievrije' huismerk hazelnootpasta Ferrero's Nutella 'met palmolie' in een kwaad daglicht stellen.
Delhaize lanceerde zijn hazelnotenpasta in 2013 als antwoord op op milieugroeperingen die campagnes voerder tegen palmolie. Die wijzen op ontbossing en gezondheidsrisico's gezien de verzadigde vetten in palmolie.
Ferrero benadrukt "palmolie te gebruiken die afkomstig is van duurzame teelt uit Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea, waarvoor het bedrijf steun kreeg van de milieuorganisatie Greenpeace", meldt RetailDetail. Ook stelt Ferrero dat Nutella niet slecht is voor de volksgezondheid. Voor iedere keer dat Delhaize palmolie negatief benadert, eist Ferrero nu een dwangsom van 1.250 tot 100.000 euro.

FL 10. Ahold verkoopt voor bijna €1 miljard online
Twinkle bracht opnieuw de grootste webverkopers van Nederland in kaart in de Twinkle100. De top-3 is gelijk aan die van vorig jaar. Ahold (ah.nl, etos.nl, gall.nl, bol.com) prijkt met stip bovenaan, met een omzet van €910 miljoen. Op de tweede plaats staat RFS Holland (o.a. Wehkamp) met €498 miljoen, op de derde Zalando met €417 miljoen. Coolblue schoof een plaatsje op naar 4 en op 5 staat Thuisbezorgd.nl (van plaats 10 vorig jaar).
De 100 grootste online retailers vertegenwoordigen samen €5,24 miljard aan online omzet. Iets meer dan de helft daarvan wordt door de 10 grootste partijen verdiend en dat aandeel is de afgelopen 3 jaar van 45,9 naar 50,5% gegroeid. De grote spelers worden groter, stelt Twinkle.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'leestafel', David, Bergin, Emmett and Elliott
Dit artikel afdrukken