Je ziet bovenaan een artikel of bij reacties achter iemands naam een aantal grijze en/of rode appeltjes staan. De appeltjes krijgen kleur al naar gelang iemands herkenbaarheid op Foodlog en de mate en kwaliteit van zijn of haar participatie. 

Iedereen die een account aanmaakt op Foodlog, start met 5 grijze appeltjes. Wil je ze rood laten kleuren, dan moet je daar wat voor doen.

  1. Een eerste rode appeltje verdien je met het uploaden van een foto bij je profiel die je gezicht laat zien. Dat profiel moet overigens je echte voor- en achternaam laten zien.

  2. Een volgend appeltje krijg je door groene duimpjes uit te delen aan andermans reacties. Tien duimen per maand is 1 rode appel. Je kunt alleen duimen uitdelen als je ingelogd bent en je eigen reacties kun je niet van een duim voorzien. Op je profielpagina kun je zien van wie jij duimen hebt gekregen en voor welke reacties.
  3.  
  4. Je derde en vierde rode appeltje verdien je door op Foodlog te reageren. Schrijf je in een maand 4 reacties, gemiddeld dus één per week, levert je dat een rode appel op. Veel reageerders belonen we; nog eens 4 reacties in een maand, dus gemiddeld 2 per week, levert je een extra appel op.

Ten slotte laten we de waardering van andere gebruikers voor jouw bijdragen ook in een rode appel tot uitdrukking komen; dat zien we als een kwaliteitsaanduiding. Is het aantal gekregen duimen gedeeld door het aantal door jou geschreven reacties groter of gelijk aan 1, dan verdien je zo'n kwaliteitsappel. 

Ons algoritme berekent op basis van een zogeheten 'moving window' van een maand de appeltjes die je verdient met je reacties en de duimen die je geeft voor die van anderen.

Bij minder dan 4 (of 8) reacties en minder dan 10 uitgedeelde duimen per maand raak je appeltjes kwijt. Ben je helemaal niet meer actief en gebeurt er niets op je account, dan vergrijzen je appeltjes in 6 maanden weer naar de uitgangssituatie van een beginnende Foodlogger. Afhankelijk van de foto die je hebt staan bij je profiel, hou je één - of geen - rood appeltje over als je een tijdlang stil bent. 

Fotocredits: 'Apples', pixabay