Bovenaan de homepage vind je in een blauwe achtergrond de menubalk. Hier vind je verschillen uitklapvelden met gebruikersopties. Zie ook de pagina gebruikersopties in de menubalk.

Het Foodloglogo is altijd klikbaar en brengt je naar de homepage. Ook alle Foodlog berichten zijn klikbaar, je gaat dan direct naar het betreffende bericht. Bij elk nieuwsbericht staan aan de rechterkant onder ‘Lees ook’ gerelateerde berichten van Foodlog. Die worden gegenereerd aan de hand van tags. Je kunt ook op de tags (bij langere berichten onder de titel, bij ‘In de media’ berichten onderaan het bericht) zelf klikken. Je krijgt dan het overzicht van berichten waar dezelfde tags aan hangen binnen Foodlog. Vanuit het nieuwsbericht kun je het oorspronkelijke bronbericht open klikken. Ook zijn de laatste reacties, auteurs, de rode reactietellertjes, tags, links in teksten en reacties klikbaar.

Tabjes foodlog

Dit rijtje tabjes staat bovenaan iedere pagina op Foodlog.

  • Home: Deze tab verwijst je naar de hoofdpagina.

  • Reacties: De laatste reacties op alle artikelen, gesorteerd op volgorde van nieuw-oud.

  • Gespot:Gespot is de newsroom met de Foodlogselectie van berichten uit de (inter)nationale pers die het checken waard zijn. Scroll door Gespot en je bent helemaal bij. Alle berichten in de lijst zijn klikbaar en reageerbaar. Iedere dag licht de redactie een artikel uit en toe bovenaan de lijst.

  • Laatste: Het laatste nieuws, gesorteerd op volgorde van nieuw-oud.

  • Flash: Korte berichten uit het dagelijkse nieuws

  • Video: Alle video's die op Foodlog gepubliceerd zijn staan hier bij elkaar.

  • Podcasts: Alle podcasts die op of in samenwerking met Foodlog gepubliceerd zijn staan hier bij elkaar.


Thema's en rubrieken
Op de homepage zijn de verschillende thema's en rubrieken van Foodlog te zien. Hieronder staan de thema's beschreven met per thema een korte beschrijving van de onderwerpen die je bij het thema zou kunnen verwachten. Onderaan de berichten staat de knop ‘meer’, daar zie je een lijst met alle berichten binnen het betreffende thema.
  • De Voorpagina - de EEN: Als eerste de voorpagina, oftewel: ‘de EEN’. De EEN bestaat uit twee onderdelen: recente berichten die extra aandacht verdienen en de Flashes. Op de EEN staan in totaal 10 berichten met een foto. De EEN is van boven naar beneden als volgt ingedeeld: 5 berichten met een foto, gevolgd door een strook Flash berichten met daaronder weer 5 berichten met een foto. Het meest recente bericht staat in de EEN aangeduid met de grootste foto.

  • Flash: Flashberichten zijn kort, maar krachtig en kunnen over alle onderwerpen gaan.

  • Dagelijkse Kost: Hier staat consumentennieuws met 6 berichten met foto en aan de rechterzijkant 7 berichten zonder foto. Door op het pijltje onder de berichten te klikken, krijg je nog eens 8 berichten in blokjes met een foto te zien.

  • Nieuwste video's: Hier staan de 4 nieuwste video's van zoomsessies, interviews en andere activiteiten.

  • Gezondheid: Als je verder naar beneden scrolt krijg je ‘Gezondheid’ met nieuws over de relatie tussen voeding en gezondheid met 5 berichten.

  • Meest gelezen - Meest besproken: Na ‘Gezondheid’ komt de rubriek ‘Meest gelezen – Meest besproken’. Onder de button ‘Meest gelezen’ staan de 4 meest gelezen berichten in de afgelopen 2 weken. Onder de button ‘Meest besproken’ staan de 4 berichten met de meeste reacties in de afgelopen 5 dagen. Klik op het blokje met foto en/of tekst, en je komt in het bericht inclusief de reacties.

  • Voedselketen: Onder de rubriek ‘Meest gelezen – Meest besproken’, staat ‘Voedselketen’ over landbouw, verwerking en retail. Hier staan 6 berichten met foto en 7 zonder foto. Ook hier is weer een pijltje onder de berichten. Klik erop en je krijgt nog eens 8 berichten in blokjes met een foto te zien. Onder de berichten op de voorpagina volgen weer de 4 nieuwste reacties en het pijltje om meer reacties te bekijken.

  • Energie: Het thema Energie bevat artikelen over onderwerpen zoals groene stroom, biomassa, kernenergie, het stikstofbeleid of duurzame (energie) ontwikkelingen.

  • Nieuwsbrief: Tussen 'Energie' en 'Perspectief' staat er een balk waarin je je kunt aanmelden voor de nieuwsbrieven. Je krijgt de keuze om te kiezen om dagelijks of wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen. Allebei kan natuurlijk ook, dan klik je beiden opties aan.

  • Perspectief: Verder naar beneden volgt ‘Perspectief’ waarin bredere maatschappelijke onderwerpen nader worden beschouwd. Er staan 5 berichten met een foto.

  • AgriFoodNetworks: AgriFoodNetworks is de engelstalige kant van Foodlog. Op deze pagina komen internationale onderwerpen met betrekking tot handel, voedselproductie en eerlijke lonen aan bod. Ook zijn hier vaak zogenoemde chats terug te vinden over deze onderwerpen.

De onderstaande thema's staan niet op de hoofdpagina, maar zijn te vinden in het Foodlog Archief
  • Corona-effect: Het Corona effect ontwikkelde zich na een tweetal liveblogs die Foodlog bijhield naar aanleiding van het ontstaan van de COVID-19 epidemie. In het dagelijks gepubliceerde artikel bespreken we een aantal nieuwtjes van de dag. De corona-gerelateerde nieuwsitems over corona zijn verdeeld in vier categorieën: Scheuren in de voedselketen, sporen van een nieuw voedselsysteem, het ‘nieuwe gezond’ en overig. Door op toelichting te drukken achter de categorie vind je een uitleg over de categorie.

  • Context: De Context is een thema dat we op de homepage wat langer en uitgebreider onder de aandacht willen brengen en houden. Het bestaat uit een poll waar lezers op kunnen stemmen en reageren met daarnaast 4 klikbare artikelen die te maken hebben met het onderwerp van de context. Ook de titel van de poll (de vraag aan de lezers) is klikbaar. Als je op de titel klikt, verschijnt er een openingsartikel dat de lezers meer achtergrondinformatie geeft over het thema.

  • Reacties: Onder ieder thema staan de 4 nieuwste reacties van lezers op artikelen. Hier kun je met het pijltje de direct zichtbare reacties verdubbelen. Klik je op een reactie, dan kom je in het artikel waarop gereageerd is. Je ziet de laatste 4 reacties, deze kun je ook sorteren op ‘oudste eerst’ of ‘nieuwste eerst’. Uiteraard kun je ook op 'alle reacties' klikken voor de hele lijst - ook dan kun je van oud naar nieuw of van nieuw naar oud lezen.

Footer

Helemaal aan de onderkant van de site vind je de footer (de ‘appeltjes’ onderrand) met 3 kolommen: ‘Foodlog’, ‘Foodlog en meer’ en ‘Most Liked Today’.
  • Onder ‘Foodlog’ staat de link naar het artikel ‘Wat is Foodlog’. Hier lees je meer over wat Foodlog is. Foodlog for dummies is een beknopte gebruiksaanwijzing. Foodlog Leden geeft meer informatie over het Foodlog lidmaatschap. Onder Foodlog Weekend vind je alle Weekend nieuwsbrieven. Denk je relevant nieuws gevonden te hebben waar Foodlog over moet schrijven? Dan kun je klikken op ‘Tip de Foodlogredactie’. Door een formulier in te vullen kan je als lezer helpen het ‘In de media’ nieuws te maken. In Foodlog Stageplaatsen en Colofon vertellen we wat meer over de redactie. 

  • Onder ‘Foodlog en meer’ vind je informatie over de Foodlog Context, Foodlog Live, cursussen van Foodlog, Foodlog Circles en overzichtspagina’s met links naar sites die Foodlog leerzaam, leuk en lekker vindt. Als je hier aanvullende suggesties voor hebt, laat die dan aan de redactie weten (redactie@foodlog.nl).
    Foodlog Live is een jaarlijks evenement waarbij de Foodlog redactie en de lezers bij elkaar komen voor een gezellige dag. Onder het kopje Foodlog kwesties staan dossiers rondom maatschappelijke relevante vragen. Foodlog heeft daar een aantal keren alle ruimte aan gegeven om online over te praten en daarna afgesloten met een openbaar debat.

  • Onder ‘Most Liked Today’ staan de reageerders die vandaag de meeste groene duimpjes hebben gekregen. Door op een naam te klikken kom je bij het profiel van die persoon uit.
    Helemaal onderaan staat een laatste regel met Copyright, Disclaimer, Gebruikersvoorwaarden, Privacybeleid, Notice & Takedown, en 5 links naar de verschillende social media (Twitter, Facebook, LinkedIn, Vimeo en RSS feed).

Fotocredits: 'Appelboomgaard', Pixabay