Pakjes en zakjes krijgen een groene make-over. Conimex, Fairtrade Original, Jumbo, Knorr, Koh Tai, Patak’s en Plus geven gehoor aan het verzoek van Wakker Dier om de verpakkingen van hun kruidenmixen, maaltijdmixen en verspakketten aan te passen. De bedrijven beloven dat tegen eind 2025 de helft van hun recepten vegetarisch of zelfs veganistisch zal zijn. Lassie en Grand’Italia gingen al voor.
De reacties op het besluit zijn voorspelbaar. De vleesliefhebbers op X zijn fel tegen en de vegetariërs juichen
Ook Albert Heijn en Maggi hebben aangekondigd plantaardige tips toe te voegen aan hun recepten, zonder te beloven vlees en vis uit de helft van hun recepten te verwijderen. In 2017 verving Maggi al 50 gram vlees door 50 gram groenten. Honig is het enige pakjes-en-zakjes-merk dat alles bij het oude laat.

De veranderingen komen niet uit de lucht vallen. Wakker Dier onderzocht in totaal 657 maaltijdrecepten in de vijf grootste supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus) en constateerde dat 136 recepten standaard vegetarisch of veganistisch waren (waarvan 18 recepten wel een niet-vegetarische variatietip hadden). Meer dan 80% van de recepten op verpakkingen bevat dus vlees of vis. “Aangezien veel consumenten het recept op de verpakking volgen, werken vleesrecepten de overconsumptie van vlees in de hand”, zegt Wakker Dier in een persbericht. Daarnaast wordt in een kwart van de recepten met rood vlees en in 60% van de recepten met bewerkt vlees van een grotere portie uitgegaan dan de Gezondheidsraad aanbeveelt.

De Gezondheidsraad beveelt aan om 60% van onze eiwitten uit plantaardige bronnen te halen om zowel gezondheids- als klimaat- en de milieuredenen. Dat doel is nog nog ver weg. Het aandeel plantaardige eiwitten in onze voeding ligt op een gemiddelde van 40%. Aanpassing van de recepten op de verpakkingen van maaltijden is een makkelijke manier om consumenten te inspireren vaker voor plantaardig te kiezen.

De reacties op het besluit zijn voorspelbaar. De vleesliefhebbers op X zijn fel tegen en de vegetariërs juichen. Weer anderen roepen op om het schap met de pakjes en zakjes überhaupt over te slaan, vanwege de hoeveelheid ‘meuk’ die erin zit. De pakjes zijn al niet gezond, dus of je nou wel of geen vlees toevoegt, maakt qua gezondheid in hun ogen niet meer uit.