Door een gebrek aan stikstofdeskundigen lopen 14 belangrijke infrastructuurprojecten zeker 2 jaar vertraging op. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer. Het gaat zowel om fileknelpunten (wegverbredingen) als om waterbouwprojecten. De minister geeft voorrang aan een 11-tal andere infrastructuurprojecten. Die zouden binnen de huidige beschikbare stikstofruimte uit te voeren zijn, hoewel, aldus Harbers, het stikstofdossier ook de komende jaren "een onzekere factor" zal blijven.
Sinds de Raad van State het Nederlandse stikstofbeleid afkeurde, staan talloze grote weg- en waterbouwprojecten on hold. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft nu twee lijsten bekend gemaakt: eentje met 14 grote projecten die op zijn best vanaf 2025 voorbereid worden, en 11 projecten die voorrang krijgen. Dé bottleneck blijkt een tekort aan deskundigen om de noodzakelijke stikstofberekeningen uit te voeren en de mogelijke effecten van projecten op de natuur te beoordelen.

Mensen met stikstofdeskundigheid zijn gewild maar blijken schaars. Volgens minister Mark Harbers hebben zijn voorgangers ook al geprobeerd om meer stikstofdeskundigen aan te trekken. "De markt blijkt echter al jaren krap voor deskundigen die stikstofberekeningen maken en de mogelijke effecten van projecten op de natuur beoordelen," aldus het FD.

Rijkswaterstaat zoekt de oplossing momenteel in het intern opleiden van deskundigen, maar dat gaat niet op korte termijn tot minder vertraging in de projecten leiden. Volgens de NOS ziet de minister nog een ander mogelijk noodverbandje: "De minister wil nog wel onderzoeken of provincies stikstofdeskundigen hebben, die de berekeningen zouden kunnen maken. In dat geval zou de vertraging meevallen."

En dan moet ook de Raad van State niet opnieuw roet in het eten strooien: op dit moment loopt er een zaak over de gebruikte berekeningsmethode voor de stikstofdepositie bij de verlenging van de A15 bij Nijmegen. Hier wordt de stikstofneerslag op een afstand groter dan 25 kilometer van de betrokken wegdelen niet meegenomen. Keurt de RvS deze methodiek af, dan moeten alle projecten die deze methodiek gebruikt hebben terug naar de tekentafel.

Ironisch: over de berekeningen van stikstofdepositie bestaat in Nederland geen unanimiteit meer nadat emeritus hoogleraar Han Lindeboom nadrukkelijk wees op fouten in de officiële methode die de natuureffecten van ammoniakuitstoot vergaande overschat.