Het is niet enkel kommer en kwel onder Nederlandse boeren. Bij jonge boeren en tuinders is ook ruimte voor ludiek protest tegen de plannen van Van der Wal. Vandaag zag Makelaardij Van der Wal ’t licht: een splinternieuwe makelaardij voor agrarisch vastgoed. De website van de jonge boeren van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is de komende dagen de homepagina van deze nieuwkomer in agrarisch vastgoed.
‘Met dank aan de stikstofcrisis en de daarbij beschikbaar gestelde opkoopregeling heeft Makelaardij Van der Wal veel agrarisch vastgoed in handen kunnen krijgen. Het aanbod van de makelaardij bestaat uit losse kavels, natuurgronden, gronden ter belegging, complete melkveebedrijven, maar ook akkerbouw en zelfs maneges’ – valt er te lezen.

En op de pagina over ons: ‘De makelaardij is opgericht door Christianne van der Wal en bestaat sinds 10 juni jl. Ben je op zoek naar een ruime kavel voor een datacenter of zoek je als projectontwikkelaar naar een geschikte locatie voor zonnevelden, windmolenparken, parkeerterreinen of een betonnen industriegebied? Bij Van der Wal ben je aan het juiste adres!’ Een heuse hausse in agrarisch vastgoed is ontstaan door de nieuwe stikstofdoelen.

Op de pagina aanbod staan video’s van jonge boeren, op hun bedrijf. Ga er een bekijken en de jubeltoon is plots verdwenen. De boeren vertellen wat Van der Wal's plannen met hen doen. Ook kun je hun protest lezen onder het kopje Het ware verhaal achter Makelaardij Van der Wal. Dit was eigenlijk niet eens nodig geweest, want deze verhalen horen we al volop in de media de afgelopen anderhalve week.

Deze ludieke actie geeft een frisse toon aan het huidige debat, waarin van de kant van de boeren boosheid en ontsteltenis de boventoon voerden. Ook humor kan immers schuren.