Verzadigde vetten laten onze bloedvaten niet dichtslibben. Dat zeggen drie cardiologen waaronder de activistische Aseem Malhotra in een editorial in de British Journal of Sports Medicine. Vertrouwen op producten met claims als "laag vet" en "cholesterol verlagend" om hartziekten te voorkomen is misleiding, vinden de cardiologen. De cardiologen raden een mediterraan dieet en 22 minuten wandelen per dag aan. De studie staat haaks op gangbare inzichten en doet daarom veel stof opwaaien onder collega-wetenschappers, schrijft de Guardian. De cardiologen worden onder meer beticht van 'cherry picking'. De Guardian zette de belangrijkste punten van de discussie op een rijtje.
The Guardian - Backlash after report claims saturated fats do not increase heart risk
Lees ook
-
3
+Amerikanen halen verzadigd vet vooral uit vlees, Nederlanders uit zuivel 4 apr 2022
-
8
+Eieren wel, kokosvet niet 15 apr 2020
-
50
+Köhler achterhaald over verzadigd vet 16 dec 2018
-
0
+Harcombe en Malhotra zijn niet bang voor verzadigd vet en cholesterol 23 nov 2018
-
29
+‘Ei na 40 jaar van alle blaam gezuiverd’ 14 mei 2018
-
40
+Jonge Australiër kraakt bewijs voor nadelen verzadigd vet 29 mei 2017
-
35
+Wageningen vindt minder ongezonde koekjes uit 16 mei 2017
-
8
+Britten in de clinch over ‘pro-vet’ voedingsadvies 23 mei 2016
-
176
+Na Time mag de boter weer 18 jun 2014
- 36 Vetten- en cholesterolkenner Peter Zock: ‘Ik eet rustig een eitje’ 17 feb 2014
Er is altijd een standaard hoeveelheid die je lever maakt, maar krijg je voldoende cholesterl via je voeding binnen dan past je lever zich daarop aan en maakt na enkele dagen vanzelf minder aan. Tenzij er ergens iets mis is in je lijf, dan blijft je lever meer aanmaken om het te repareren.
Er wordt ook wel gezegd: zonder cholesterol geen leven, want elke cel in je lijf heeft dagelijks cholesterol nodig om te herstellen of opnieuw opgebouwd te worden, omdat je lijf dagelijks die cellen afbreekt en/of repareert waar nodig. Je huid is bijv 28 dagen oud. Vandaar dat er in een ei zoveel zit, anders zou het kuikentje nooit kunnen groeien, die heeft ook veel cholesterol nodig om al die cellen te kunnen opbouwen.
OT: net een mooi artikel van Dr Hsns Moolenburgh zitten lezen. Is niet specifiek over cholesterol, maar wel over gezondheid in zijn algemeen behouden en vanuit ziekt weer gezond worden enz
Dank Theo en Astrid. Heb nog een vraag, wat gebeurt er met het cholesterol dat we innemen en niet nodig hebben om bloedvaten te repareren, wordt dat afgebroken?
Heel mooi verhaal Theo, ik had het niet gekund zo, het zit wel in mijn hoofd, maar het opschrijven.....
Ik moet bij jouw verwijzingen naar dieren meteen denken aan wat Dr John Bergman altijd in zijn filmpjes zegt: "meten we bij een leeuw wat het cholesterol is?" of "Als we de bloeddruk van een giraf zouden meten dan zou die volgens onze standaarden dood moeten zijn/volgestopt met pillen" en hij komt ook weleens met "vraag eens aan je dokter of hij/zij de bloeddruk van zijn hond al gemeten heeft" Dat soort opmerkingen heeft hij altijd en zegt dan ook nog eens "dat de mens stom is om dat soort dingen te meten en er pillen voor willen geven, het zijn tekenen dat er iets mis is in het lijf en dat moet opgelost worden en niet met pillen, maar met gezond verstand"
Zo dus ook met cholesterol, als het hoog is is er iets kapot in je lijf wat je lijf zelf wil gaan maken, logisch dat dan je bloeddruk en suikerspiegel ook omhoog gaat, dat gebeurt altijd in een stress situatie, je lijf gaat in de vluchten of vechten stand.
Heb veel geleerd van meneer Bergman, op youtube te vinden met al zijn lezingen die hij voor live publiek in zijn eigen praktijk houdt en later dan op youtube zet, heldere uitleg zodat een leek ook snapt hoe iets werkt en met referenties naar alle studies die hij opduikelt.
Bij mensen met gezond verstand heeft altijd al vastgestaan dat cholesterol/VV geen oorzaak is van verstopte bloedvaten. Het is zelfs nooit wetenschappelijk bewezen. Astrid heeft het gelukkig goed begrepen en het is bemoedigend dat er eindelijk ook cardiologen opstaan en durven te vloeken in hun eigen kerk. Als cholesterol slecht zou zijn zou men zich eens de vraag moeten stellen waarom de lever het desondanks continu aanmaakt in hoeveelheden die vier keer hoger zijn dan we uit de voeding binnen krijgen. Zijn we dan verkeerd gebouwd?
Cholesterol was totdat men er een businessmodel in ontdekte nooit een probleem in de menselijke geschiedenis. Hart- en vaat ziekten ontstonden pas op grote schaal na WO-II door veranderde voedingspatronen, eenzijdig eten en toename van fabrieksmatig bereid geraffineerd voedsel en afname van de noodzakelijke micronutriënten. Door deze tekorten raken de vaatwanden beschadigd en cholesterol zet zich er als natuurlijk reparatiemiddel (een van de vele functies) op vast. Gaat de ondervoeding door dan blijft de opbouw van cholesterol (en calciumresten) doorgaan en is een hart- of herseninfarct aanstaande. Krijg je goed voedsel binnen met voldoende vitaminen/mineralen dan verdwijnt de aanslibbing weer. Cholesterol is daarom geen oorzaak van cardio vasculaire aandoeningen maar een simpel gevolg van een onderliggend chronisch voedingstekort. Al dan niet in samenwerking met een te hoge bloeddruk. Bij een acuut voedingstekort rollen de tanden er uit en ben je veel vlugger dood. Scheurbuik.
Hoog en Laag en Goed en Slecht cholesterol zijn dan ook malle verzinsels. Met Laag en Goed met dure margarine en vooral statinen kom je vanzelf in de hemel. Met Hoog en Slecht ben je stout en beland je in de hel. Dominee en Dokter lijken erg op elkaar.
Volgens de WHO overlijden er jaarlijks zo’n 12.000.000 mensen aan de gevolgen van hartaanvallen en herseninfarcten. Terwijl cardiovasculaire aandoeningen tot een van ’s werelds meest voorkomende aandoeningen van de menselijke soort zijn uitgegroeid is het toch wel opmerkelijk dat het in de dierenwereld een onbekend fenomeen is. De belangrijkste reden waarom dieren – uitgezonderd (mens)apen en cavia’s – geen hartaanvallen krijgen is dat ze zelf in hun lichaam vitamine C produceren. De dagelijkse vitamine C productie loopt uiteen van 1000 mg tot wel 20.000 mg. Vitamine C is het cement van de aderwanden, en optimale hoeveelheden vitamine C stabiliseren de aders. Wij produceren geen molecuul vitamine C (meer). Onze verre voorouders verloren deze gave omdat het enzym, dat noodzakelijk was om glucose om te zetten in vitamine C het geleidelijk aan liet afweten.
Het wegvallen van 1 gen bij onze voorouders had duizenden generaties lang geen directe gevolgen. Hun dieet hing af van vnl. plantaardige voeding als graan, fruit en groenten, die meer dan het dagelijks benodigde minimum aan vitaminen leverden. Voedingsgewoonten en voedselkwaliteit en de dagelijkse inname hoeveelheid van vitaminen is in de afgelopen eeuw aanmerkelijk veranderd. In deze tijd krijgen veel mensen onvoldoende vitaminen binnen.
Ook als je meent goed te eten met de verse Hollandse pot kan het zomaar toch net te weinig zijn en al helemaal als je liefhebber bent van de geraffineerde pot. Optimale inname van vitamine C leidt tot een optimale aanmaak en het functioneren van collageen moleculen. Stabiele bloedvatwanden staan niet toe dat er zich atherosclerotische ’plaque’ op afzet die tot vernauwing kan leiden. Optimale beschikbaarheid van vitamine C in hun lichaam is de reden waarom dieren geen hartaanvallen krijgen. Volgevreten beren in hun winterslaap hebben een totaal cholesterol niveau van zo’n 10 mmol. In het voorjaar zijn de aderwanden nog volkomen strak en schoon.
Aanhoudend vitamine C tekort leidt tot miljoenen kleine beschadigingen en scheurtjes in de aders, in het bijzonder in de coronaire aderen. Deze worden het meest belast omdat ze door de pompwerking van het hart voortdurend wisselend plat en vol zijn. Meer dan 100.000 keer per dag, zoals een tuinslang waar voortdurend op getrapt wordt. Blijft het vitamine C niveau in het bloed op een chronisch subniveau dan blijven cholesterol- en ook calciumresten zich stapelen en wordt de doorstroming uiteindelijk steeds minder of schiet er een propje van los dat ergens anders in de bloedbaan de zaak kan blokkeren. Het moge hierdoor duidelijk zijn dat hoge cholesterol niveau’s niet de oorzaak van CVA zijn maar het gevolg van een onderliggend probleem. De medische wereld kijkt liever weg, is daar totaal niet in geinteresseerd want aan niet gepatenteerde voedingsstoffen valt veel minder te verdienen.
Tja, ik zou kunnen zeggen, lees die boeken maar eens, want als ik het vertel word ik toch niet geloofd,,,,,,,,,maar het is voornamelijk littekenweefsel. Te hoge bloeddruk geeft constante druk op die aders, daardoor ontstaan scheurtjes die je lichaam, zoals bij normale wonden, weer heelt. Helaas blijven het zwakke plekken, en kan het door de druk keer op keer beschadigen en keer op keer geneest je lijf het, dus je krijgt littekenweefsel op littekenweefsel, wat dus steeds dikker wordt. Zoals Prof Dr W.Hartenbach schrijft: "in dat littekenweefsel vind men vaak maar heel weinig cholesterol, soms is maar 1 a 2% van de volledige plaque cholesterol, de rest doodgewoon littekenweefsel" Ik heb het wel over constante te hoge bloeddruk, niet even dat je een uurtje sport en het daarna weer normaal wordt.
En ja, hoe krijg je te hoge bloeddruk? Door stress idd en stress heb je in 3 soorten: geestlijke(die kennen we allemaal) maar ook lichamelijke(verwndingen, ziektes, enz) en ook chemische(medicijnen, tekorten aan voedingsmiddelen, verkeerde dingen eten/drinken die niet zo gezond zijn, enz).
Nou ja, men zel wel weer denken, heb je haar weer, maar je kan het net als ik, in boeken lezen of van artsen die filmpjes maken horen. 2 kanten van verhalen, wie moet men nou toch geloven? Ik geloof de logischere kant.