1
Fotocredits: 'Hollandse Iep', Esther Herberts

FlashOudste Europese iepen moesten om

Het zijn er twee en ze waren geplant in een park in Brighton. In 1613. Het zouden de oudste iepen van Europa zijn. Ze moesten om omdat ze ziek waren. In Nederland heet het gewoon de iepenziekte. In buitenlanden heet het Dutch Elm Disease. Het is geen cultureel erfgoed. Omdat de ziekte, vermoedelijk afkomstig uit Azië, voor het eerst werd beschreven door Nederlandse biologen (jaren 20, vorige eeuw), krijgen wij de schuld.

Daily Mail - Europe's joint-oldest elm tree chopped down, 6 dec 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 9 dec '19
  • 10:58

Ja, zo gaat het vaker. Naming = framing.

De varkensgriep van 2009 mocht van de vleessector geen "varkensgriep" heten, wel "Mexicaanse griep". Maar dat vonden de Mexicanen natuurlijk niet leuk. Hoewel beide namen correct waren koos de WHO koos voor de politiek neutrale, maar wel erg technische naam "nieuwe influenza A (H1N1)". Tja, zo'n naam nemen de media en de volksmond natuurlijk nooit over.

En wat zegt Wiki over de verwoestende Spaanse griep van een eeuw eerder (1918/19)?

"Hoewel het de Spaanse griep genoemd wordt, ligt de oorsprong van deze ziekte naar alle waarschijnlijkheid in de Verenigde Staten. In januari 1918 brak in Haskell County, Kansas, een griepepidemie uit die niet ouderen en kinderen trof, maar jong volwassenen. In februari viel een aantal doden. De plattelandsarts stuurde een beschrijving naar de gezondheidsautoriteiten, die haar op 5 april publiceerden.
De epidemie was eind februari weer even plotseling verdwenen als ze was gekomen, en de opgeroepen jongemannen uit de streek hadden zich voor legerdienst gemeld bij Camp Funston, Fort Riley. Prompt brak daar de ziekte uit, te beginnen met de legerkok op 4 maart. De troepentransporten naar Europa zorgden voor een verdere verspreiding.
De ziekte werd Spaanse griep genoemd, omdat kranten in Spanje, een neutraal land in de Eerste Wereldoorlog, er het eerst over berichtten."
(....)
"Er bestaan ten minste twee theorieën over de oorsprong van het virus.
Sommige onderzoekers nemen aan dat de oorzaak van de griep een gemuteerd varkensvirus uit China was, dat misschien via Chinese spoorwegarbeiders in de VS belandde.
Een tweede theorie is dat het vogelvirus spontaan muteerde in Fort Riley, Kansas. In dit fort fokte men kippen en varkens voor eigen gebruik. Een kok zou besmet kunnen zijn geraakt met het virus, dat vanuit de kippen via de varkens dus bij de mens aankwam. Door mutatie was het virus in staat om besmetting van mens tot mens tot stand te brengen."

De ziekte had dus ook "Amerikaanse griep" of "Kansasgriep" kunnen worden genoemd, of misschien "Chinese griep". Maar ja, bijna alle griepsoorten komen van kippen of eenden in China en die worden zelden of nooit "Chinese griep" genoemd. China zou dat trouwens direct blokkeren in de WHO.
Toch is er wat voor te zeggen, want China richt vanuit zijn veehouderij elk jaar wereldwijd enorme gezondheids- en economische schade aan. Maar ik heb Trump daar nog niet over gehoord.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.