De zomertruffel (Tuber aestivum) blijkt als enige paddenstoel niet besmet met radioactieve deeltjes van de Tsjernobyl-ramp. Dit ontdekte een team van Duitse, Zwitserse en Tsjechische onderzoekers.

Bij de nucleaire Tsjernobyl-ramp in 1986 kwam veel radioactief cesium137 vrij. Deze deeltjes verspreidden zich door wind en regen en vervuilden zo grote gebieden van Europa. Volgens eerste auteur Ulf Büntgen zijn er nog steeds veel gebieden waar de bovenste laag van de bodem is besmet met radioactieve deeltjes. Omdat paddenstoelen, waaronder ook truffels, nutriënten uit de bodem onttrekken, hopen radioactieve deeltjes uit de bodem zich op in paddenstoelen. De zomertruffel blijkt echter een uitzonderingspositie in te nemen.

Het onderzoeksteam onderzocht paddenstoelen uit Zwitserland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Hongarije. Het team durft niet met zekerheid te voorspellen wat ze zouden vinden in gebieden die meer blootgesteld zijn aan de Tsjernobyl-ramp, zoals Wit-Rusland of Oostenrijk.

Waarom de truffel niet radioactief besmet is, staat nog niet vast. De onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met de manier waarop de truffel zijn voeding uit de bodem opneemt.
New Food Magazine - Screening truffles for radioactivity from Chernobyl
Reageer
  • Deel
Druk af