Een opmerkelijke piek in radioactiviteit doet zich deze herfst voor bij rendieren en andere grazers in midden Noorwegen. Er zijn waarden gemeten tot 8.200 becquerel per kilo rendiervlees. Bij schapen werd 4.500 becquerel gemeten.

De norm waarbij consumptie nog veilig wordt geacht is 600 becquerel. Van een kudde van 1700 rendieren die voor de slacht werd aangeboden, moesten er daarom 900 dieren weer worden vrijgelaten.

Paddestoelen met cesium
Volgens Lavrans Skuterud van de Norwegian Radiation Protection Authority is de hoge waarde toe te schrijven aan de zich nog altijd manifesterende gevolgen van de kernramp bij Tsjernobyl en de warme (en lange) zomer van dit jaar. Bij de kernramp kwam veel cesium-137 vrij. Het cesium wordt uit de bodem opgenomen door paddenstoelen, zoals de 'zigeunerzwam die bijzonder veel radioactiviteit op kan nemen. Zowel mensen als dieren - ook rendieren - krijgen met het eten van de paddenstoel zo ook extra veel radioactiviteit binnen. "Dit jaar zijn er extreem veel paddenstoelen geweest, en het seizoen heeft lang geduurd", zegt Skuterud op Knack.be.

Cesium-137 heeft een halfwaardetijd van ongeveer 30 jaar. Dat betekent dat hoeveelheid straling als gevolg van de ramp bij Tsjernobyl (1986) nu snel zal verminderen.

Even wachten
En wat gebeurt er met de rendieren? Er zijn twee manieren om daarmee om te gaan, legt een collega van Skuterud uit in de Alaska Dispatch News. Je laat ze weer los en slacht ze in november pas - de halfwaardetijd van het radioactieve cesium is in het lichaam van de rendieren zo'n 30 dagen. Of je houdt ze binnen en geeft ze gedurende een tot twee maanden 'schoon' voer.

In Noorwegen lijken ze zich er niet zo'n zorgen over te maken: "Een klein deel [van het cesium-137] blijft in circulatie in de voedselketen. De waarden schommelen sterk in de herfst, maar in de winter zien we doorgaans gelukkig een gestage afname", zegt Skuterud.

Fotocredits: atomicjeep
Dit artikel afdrukken