Niet-alcoholische leververvetting (Non Alcoholic Fatty Liver Disease of non-alcoholic steatohepatitis (NASH)) is op weg de belangrijkste oorzaak van levertransplantaties te worden. Onderzoekers van Medical University of South Carolina ontdekten dat bij obese mensen verzadigd vet leidt tot de ontstekingen die typerend zijn voor NASH. Onverzadigd vet zou dat effect niet hebben.

NASH is een van de belangrijkste aandoeningen waarvoor een levertransplantatie nodig is. Onderzoeker en transplantatie-arts Kenneth Chavin: “In de afgelopen 17 jaar is de hoeveelheid mensen die een nieuwe lever nodig heeft als gevolg van NASH gestegen van 4% naar 20%. Over 10 tot 15 jaar, wanneer hepatitis C beter behandeld kan worden, zal het waarschijnlijk oorzaak nummer 1 zijn.”

Teveel vetten in de voeding worden na verloop van tijd opgeslagen in de lever. Het vroege stadium van NASH leidt meestal nog niet tot klachten, bijna 30% van de Amerikanen heeft dit. Bij sommige obese mensen verergert het echter zo sterk dat een transplantatie nodig is. De onderzoekers bestudeerden de levers van de obese mensen die een transplantatie kregen en muizen met een beginstadium van NASH. De muizen kregen een dieet met onverzadigde vetzuren of met verzadigde vetzuren. Alle muizen werden obees, maar alleen de muizen op het dieet van verzadigde vetzuren ontwikkelden ontstekingen en andere componenten van NASH.

De auteurs concluderen: “Omdat het dieet met onverzadigde vetzuren geen NASH veroorzaakte, geeft dit onderzoek inzicht een link tussen obesitas en ziekte. Ook al is het moeilijk om gewicht te verliezen, een aanpassing in het eetpatroon kan wellicht sommige ziektes voorkomen.”
medicalXpress - New source of liver disease in obesity caused by saturated fat, but not unsaturated fat
Reageer
  • Deel
Druk af