Australische onderzoekers bekeken manieren om wijnafval nuttig te gebruiken. Het afval, bestaande uit druivenpitten, schilletjes, pulp en takjes, heeft weinig voedingswaarde en is ongeschikt voor diervoeding omdat het voor veel dieren giftig is. Schimmels blijken het afval te kunnen omzetten in stoffen die te gebruiken zijn als biobrandstof of medicijnen. Eerder al bepleitte cardioloog Paul Hugenholtz het gebruik van wijnafval ter bestrijding van hart- en vaatziekten. De omzetting levert ook wijnsteenzuur op. Wijnsteenzuur zorgt voor de frisse smaak van wijn en is een duur additief voor wijnmakers. Recycling kan hun productiekosten flink doen dalen.
AFN - Australian researchers find possible re-use for wine waste | Australian Food News
Lees ook
- 0 ‘Drink geen geïrrigeerde wijn’ 23 dec 2016
- 0 Schotse whisky-industrie scherpt duurzaamheidsdoelen aan 25 sep 2016
- 2 Duurzame plastic fles net zo goed voor wijn als glas 17 mrt 2016
- 2 Wine Blogging Wednesday: Plume als verrassende eerste van de drie (!) 27 jun 2006
- 0 Wijn: voortaan omfietsen via Kurkdroog.be? 20 jan 2006