Wat labels op sommige producten ook beloven, het eten van superfoods of slikken van extra vitamines kunnen het immuunsysteem niet verhogen. “Mensen hebben het idee dat het immuunsysteem een soort intern krachtveld is dat sterker gemaakt of opgelapt kan worden ,” zegt Charles Bangham van Imperial College London. “Ze kunnen er niet verder naast zitten. Zoals de naam al zegt, is het een systeem waarbij veel organen en biologische functies betrokken zijn.”

Het immuunsysteem bestaat uit twee delen, de aangeboren en de verworven reactie. Het aangeboren systeem werkt snel (koorts, geen energie), maar niet erg specifiek. De verworven reactie komt pas na 5 tot 10 dagen in actie en bestaat uit de antilichamen die zich direct op de indringer richten. Supplementen die claimen ‘de weerstand te verhogen’ zijn geen antilichamen en versterken dus niet het immuunsysteem. De enige manier waarop het verworven immuunsysteem sterker kan worden, is door vaccinaties.

Vitamines zoals A, C, D en mineralen als zink zijn onmisbaar voor ons immuunsysteem, maar zijn volop aanwezig in onze voeding, zoals fruit, groente en vlees. Bij een normaal voedingspatroon krijg je deze nutriënten meer dan voldoende binnen en er nog meer van innemen via supplementen helpt niet. Het enige dat we kunnen doen om zo min mogelijk kans te lopen om ziek te worden, is gezond eten, regelmatig bewegen en een goede persoonlijke hygiëne.

Daarmee is dus niet gezegd dat mensen met een minder gezond en gevarieerd eetpatroon, geen profijt kunnen hebben van een supplement.
The Guardian - Why bingeing on health foods won?t boost your immune system
Reageer
  • Deel
Druk af