"Kippen die niet meer bruikbaar zijn voor de eierproductie worden vaak als oud vuil behandeld en komen op een ellendige manier aan hun einde. Een groot deel van de miljoenen uitgelegde hennen wordt goedkoop in Polen geslacht. De overheid tolereert hierbij ondanks Europese regels dat dieren met botbreuken worden vervoerd of dood aankomen." Met die woorden presenteerde de Dierenbescherming vandaag een rapport over het leed van uitlegde legkippen ('soepkippen') als zij afgeschreven zijn.

Volgens de Dierenbescherming moeten de pluimveesector, hun afnemers en de overheid hun verantwoordelijkheid nemen. Als producenten en verkopers van producten als kippensoep en kipsnacks een paar cent per kilo kip meer betalen, kan veel leed voorkomen worden. "Los van het feit dat transporten van pluimvee niet langer dan vier uur zouden moeten duren", vindt de Dierenbescherming dat "mensen die de kippen vangen en in kratten proppen eerst een dierenwelzijnscursus moeten volgen en onder toezicht dienen te komen van een dierenwelzijnsopzichter."

Op BNR geeft voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Pluimveehouders Vakbond aan dat het rapport "uiteraard een slechte zaak" is voor de legkippensector. Ze vermoed dat er te weinig of te weinig flexibele slachtcapaciteit is in Nederland en dat de dieren daarom lang op transport naar Polen moeten. Het vangen en laden moet zorgvuldiger gebeuren, zegt ze. De Haan: "u kunt zich voorstellen dat het op zich al een stressvolle bezigheid is. Kippen zitten lange tijd gevangen in een stal en moeten er dan ineens uit. Maar dat kun je nog steeds doen zonder dat de dieren daar ernstig letsel bij oplopen."
De Haan wil in gesprek met de Dierenbescherming om de omvang en het structurele karakter van de bevindingen van de Dierenbescherming vast te stellen.

1170 Nederlandse bedrijven hebben 46 miljoen plaatsen voor leghennen. Jaarlijk gaan 20 miljoen dieren naar de slacht. Tijdens het transport gaan 130.000 kippen dood (0,65%); 520.000 (2,6%) komt gewond en met botbreuken aan. Ruim 3% van de dieren lijdt dus tijdens de lange rit naar Polen. Volgens de Dierenbescherming liggen de werkelijke aantallen hoger.


AD - 'Miljoenen uitgelegde kippen waardeloos behandeld'
Reageer
  • Deel
Druk af