Kippenhouders en de Dierenbescherming reageren geschrokken én verontwaardigd. Ik sprak pluimveehouder en boerenbestuurder Hugo Bens, waar opnamen gemaakt zouden zijn.

Bens kan de beelden niet bevestigen omdat hij ze niet herkent. Als de beelden al bij hem gemaakt zijn, zijn ze of van lange tijd geleden - toen hij de snavels van zijn kippen nog inkortte - of door Ongehoord geënsceneerd met kippen uit de 'kadavertonnen'.

Het liefst zou hij iedereen uitnodigen in zijn stallen, om zelf te komen kijken hoe de kippen erbij zitten. Vanwege de vogelgriep zijn er extra hygiënemaatregelen van kracht en dus kan dat niet. Daarom filmde Bens vanmorgen zelf zijn kippen:



De beelden liet hij ook aan de bij hem langskomende RTL-filmploeg zien. Ja maar, zeiden die, hoe weten we nou dat die beelden kloppen? Bens reageert getergd: "zie je wel, die hele actie is gewoon bedoeld om te polariseren, de burger op te zetten tegen de boer. Zelfs de Dierenbescherming wordt zo rechtstreeks aangevallen."

Ook in stallen met ons Beter Leven-keurmerk is het geen kippenhemel, zegt de Dierenbescherming
De huidige vogelgriepmaatregelen zijn voor Eric Hubers, de andere met naam genoemde kippenhouder waar gefilmd zou zijn, een reden zich extra boos te maken. Zelfs al zijn de opnamen vóór de huidige uitbraak gemaakt - bij Hubers zou Ongehoord 5 december gefilmd hebben - is er sprake van crimineel gedrag dat "grote risico’s" met zich meebrengt "voor de de gezondheid van de kippen en mijn bedrijf", zegt Hubers in het AD. Hij wijst erop dat pluimveehouders zich houden aan strenge hygiënevoorschriften, douchen en zich omkleden voor ze de stal betreden. "Wij doen elke dag ons best voor de mensen die de voedselproductie aan ons hebben uitbesteed. Met een paar kippen kunnen wij echter geen boterham verdienen. Daarom moeten we duizenden dieren houden. En wij houden van onze dieren. Maar tussen 125.000 kippen kun je er altijd wel een vinden waar wat mee aan de hand is."

De vraag die Hubers en de Dierenbescherming stellen, verschilt niet van het dilemma dat mensen die verstand van wegen en verkeersdoden hebben: hoeveel doden kun je vermijden? Alles verbieden is probaat, maar wie de weg op wil, moet doden en zieken accepteren
Die toon slaat ook de Dierenbescherming aan. De Dierenbescherming reageert "geschrokken" op de beelden, schrijft de krant, temeer daar de beelden ook in stallen gemaakt zijn waar eieren met een Beter Leven-keurmerk vandaan komen. "Maar wij lopen niet weg voor het feit dat het ook in stallen met ons Beter Leven-keurmerk geen kippenhemel is. Doel van ons keurmerk is om stap voor stap naar een betere situatie voor de dieren te gaan. Maar ideaal wordt het nooit. Als je zoveel dieren bij elkaar zet, zijn verwondingen en uitval niet te voorkomen."

Ongehoord noemt zich "Nederlands meest in het oog springende dierenbeschermingsorganisatie". Met dit soort acties, waarvoor ze nadrukkelijk een podium zoeken in de pers, hoopt de activistenorganisatie "naar een samenleving toe te werken waar dieren niet meer als handelsobjecten zullen worden gezien, maar als waardige individuen". Dat ze daarvoor stiekem te werk gaan, is omdat "een groep als de onze nooit een stal zal kunnen bezoeken zonder dat de boer eerst een controle heeft gedaan op gewonde, zieke/zwakke en dode dieren. Overal waar onze onderzoeksgroep is geweest over de afgelopen jaren, trof men hetzelfde aan. Wij rekenen nu op het volk zelf om die knop om te zetten dat wij zo, anno 2017, niet meer met dieren om moeten gaan," klinkt het op Facebook.

De vraag die Hubers en de Dierenbescherming stellen, verschilt niet van het dilemma dat mensen die verstand van wegen en verkeersdoden hebben: hoeveel doden kun je vermijden? Alles verbieden is probaat, maar wie de weg op wil, moet doden en zieken accepteren. Onder voorwaarden, uiteraard.
Dit artikel afdrukken