Vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet, is gunstig voor je gezondheid en verlaagt het LDL-cholesterol. Dat zou blijken uit onderzoek van de World Health Organization (WHO). In het onderzoek zijn 70 voedingsstudies samengevat. Uit alle studies blijkt dat het LDL-cholesterol lager is als je verzadigd vet vervangt door onverzadigd vet. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een hogere inname van verzadigd vet en transvet samenhangt met een hogere sterfte. De resultaten uit het onderzoek van de WHO en het Amerikaanse onderzoek, sluiten aan op het advies van het Voedingscentrum om verzadigde vetzuren te vervangen door onverzadigd vet.
Lees ook
- 4 Help de Wereldgezondheidsorganisatie de richtlijnen voor verzadigd vet en transvet te updaten 8 mei 2018
- 11 ‘Verzadigde vetten laten bloedvaten niet dichtslibben’ 26 apr 2017
-
74
+De nietszeggende energiebalans 29 dec 2016
- 0 ‘Stress heft voordeel gezonde vetconsumptie mogelijk op’ 22 sep 2016
-
82
+Voedingscentrum, waarom mag ik geen volle yoghurt? 25 mrt 2016
Wellicht wordt het tijd dat ze gaan onderzoeken wat het effect is van een evenwichtig / holistisch voedingspatroon ipv al die deelonderzoeken. Een kopie uit een vorig artikel op Foodlog:
"Geen link cholesterol en hartaandoeningen
Het verhoogde cholesterolgehalte bleek echter niet samen te hangen met overlijden aan hart- en vaatziekten. Sterker nog, de deelnemers die plantaardige oliën kregen, hadden een licht verhoogd overlijdensrisico. Voor iedere 30 mg/l afname in cholesterol was er een 22% hoger risico op overlijden. “De hypothese voorspelt dat hoe lager het cholesterol gehalte, hoe beter dat is voor je gezondheid. Wij vonden eigenlijk het tegenovergestelde,” zegt Ramsden. Ook toen Ramsden en collega’s een meta-analyse uitvoerden van het MCE samen met nog 5 vergelijkbare RCT’s (met in totaal 10.808 mensen) bleek de relatie tussen verhoogd cholesterol en hartaandoeningen niet vast te stellen. "