Uit een recent onderzoek blijkt dat het veelgebruikte muggenbestrijdingsmiddel permethrin minder effectief wordt tegen de Denguemug (Aedes aegypti) bij stijgende temperaturen. De in de tropen en subtropen voorkomende Denguemug kan verschillende virussen overbrengen waar mensen ziek van worden.

Bij hun laboratoriumonderzoek stelden de onderzoekers muggen bloot aan verschillende concentraties permethrin bij verschillende temperaturen. Ze constateerden dat permethrin effectiever werkte bij lagere temperaturen. Naarmate de temperatuur steeg van 16°C tot 30°C, gingen er steeds minder muggen dood. Steeg de temperatuur van 30°C naar 32°C, werkte de permethrin juist beter. Steeg de temperatuur door naar 34°C, dan gingen er weer minder muggen dood.

De onderzoekers geven verschillende mogelijke verklaringen: de muggen zijn bij lagere temperaturen gevoeliger voor permethrin (een neurotoxine); permethrin blijft bij lagere temperaturen langer actief of lagere temperaturen zorgen er voor dat het insecticide zich beter hecht aan de bedoelde ondergrond. De onderzoekers raden muggenbestrijders aan temperatuur mee te nemen als selectiecriterium voor een pesticide. "Als we permethrin toepassen bij steeds hogere omgevingstemperaturen, zou de effectiviteit van de bestrijding terug kunnen lopen. Je moet dus iets gebruiken dat efficiënt blijft en geen tijd en geld weggooien bij de muggenbestrijding", zeggen ze op Science Daily.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af