Bij het Amsterdamse sterrenrestaurant Rijks staat deze Paasdagen de geitenbok op het menu. Chef-kok Joris Bijdendijk werpt zich op tot ambassadeur van het nauwelijks gegeten bokkenvlees. Jaarlijks worden er in Nederland 75.000 'overtollige' bokjes geboren. Ze geven geen melk en voor het vlees is geen markt. Doodzonde, vindt Bijdendijk, die het vlees omschrijft als 'lamsvlees de luxe'. Om het imago van bokkenvlees op te krikken, organiseert hij tijdens de Paasdagen - wanneer traditioneel lamsvlees wordt gegeten - een 'geitenbokkendiner'. Als het aan hem ligt, markeert Pasen voortaan de opening van het 'geitenbokkenseizoen', schrijft De Volkskrant.
de Volkskrant - 'Als je zegt dat je in Rijks bok hebt gegeten, wordt het misschien hip' - Koken & Eten - Voor nieuws, achtergronden en columns
Lees ook
- 1 138.000 ‘pumpkin spice’ producten 2 okt 2022
-
37
+Goed-en-goedkoop imago Aldi en Lidl in de knel 1 jul 2019
-
13
+Team Agro NL streeft naar €2,5 miljoen voor zelfpromotie boer 16 feb 2018
-
28
+Jaarlijks verdwijnen 17.000 geitenbokken spookachtig spoorloos 15 sep 2017
-
2
+Culinair Ontdekt: Tuinbonen 10 mei 2017
- 3 Bokjesvlees eindelijk hip, kalf nog altijd niet 9 apr 2016
- 0 Boeren openen meldpunt ‘valse lesstof’ over het boerenbedrijf 7 okt 2014
- 0 Extreem klimaat laat prijs bloemkool en broccoli jojoën 7 okt 2014
- 0 Het aspergeseizoen is officieel geopend 10 apr 2014
- 2 Argentijnen krijgen advies tomaten maar even te laten 13 jul 2013
Zelfbenoemde ‘geitenbokkenvlees-ambassadeur’ Joris Bijdendijk brengt dit jaar met Pasen opnieuw zijn speciale menu met geitenbokkenvlees. Bijdendijk wil Nederland aan het bokjesvlees krijgen. Nederland telt inmiddels 400.000 melkgeiten, maar voor de bokjes is bij ons geen markt (lees dit maar). Bijdendijk prijst de pakketten die je gemakkelijk online kunt kopen op koopeengeit.nl. Wil je van zijn eigen versbereide creaties genieten, moet je op 1 en 2 april naar het sterrenrestaurant RIJKS in het Rijksmuseum komen. Of het recept uit het AD maken natuurlijk.
Volgens de KNIL sergeant (*), die ons trainde in reflexen bij het man-tot-man gevecht (lichting 67-6) is de echte ‘sate kambing’ van geitenbokjes.
At het ooit in de 80er jaren in ‘Bali’ in Breda. Bijzonder goed Indonesisch restaurant.
Maak geen vergissing met de ‘mata kambing’..
Die is niet voor culinair plezier bedoeld.
(*) De KNIL-sergeant die ons trainde, verklaarde eigenhandig er meer dan 20 gedood te hebben. ‘Met blóote hand, jongens’.
Hij had het niet over geitenbokjes.
Och toch, geitenbokjes hip maken? Daar schreven we hier tien jaar geleden al over en er is sindsdien veel aan gedaan. En nu is het nog steeds hip om het hip te maken?
Het is tijd voor een analyse waarom ze niet hip te krijgen zijn. Er kwam Q-koorts tussendoor. Teveel geiten. En we zijn in Nederland tegen kalfjes houden, terwijl dat nu juist de oplossing is die heel 'hip' is, want die eten we tenminste. Nou ja, wij niet, maar heel de wereld wel. En we weten het vlees te exporteren en wisten er onderwijl de enige rendabele vleesveehouderij van Nederland van te maken. Ja, ik weet het - velen zijn daar ook weer niet blij mee omdat het weinig lokaal is. Maar wat wil je: Nederlanders lusten geen kalfsvlees omdat ze geen kinderdieren willen eten.
Wat een ontzettend naar nieuws is dit geitennieuws uit het Rijks. Omdat het zo belegen hip is en voorbij gaat aan de waan van het houden van geiten in een land waar mensen toch geen kinderdieren eten en ondernemers ze niet weten te mesten en het vlees exporteren naar landen waar mensen ze wel lekker vinden.