De Italiaanse politie heeft een nieuwe fraude met olijven aan het licht gebracht. Behalve olijfolie, blijken Italiaanse criminelen ook groene olijven te vervalsen. De politie nam 85.000 ton met kopersulfaat geverfde groene olijven in beslag. 'Oude' olijven van oogsten van voorgaande jaren verliezen hun kleur en door er kopersulfaat aan toe te voegen krijgen ze opnieuw een intense en uniform groene kleur.

De politie laat weten dat er 19 mensen zijn aangeklaagd voor de ‘geverfde’ olijven. Volgens de politie is het gebruik van kopersulfaat een 'slimme truc', omdat voedselautoriteiten normaliter niet op die substantie controleren. Kopersulfaat veroorzaakt in hoge concentraties misselijkheid, braken en buikpijn en kan soms zelfs dodelijk zijn.

De bij operatie 'Mamma Mia' in beslag genomen vervalste olijfolie bleek niet in Italië geproduceerd te zijn, maar in landen als Syrië en Turkije. Dat bleek uit DNA testen, aldus The Guardian. Bij de actie zijn 6 mensen gearresteerd.

In 2014 waarschuwde de Italiaanse boerenorganisatie Coldiretti al voor een vergroot risico op fraude. Dit komt door de extreme slechte oogst in 2014-2015, als gevolg van slechte weersomstandigheden, een olijfvliegenplaag en de opmars van de dodelijke Xylella fastidiosa.
The Guardian - Green olives painted with copper sulphate seized by Italian police
Reageer
  • Deel
Druk af